Najsmaczniejsza pizza

Jednym z miast, w których pizzerie wyrastają jak grzyby po deszczu jest Kraków. Pizza to nie tylko pożywny, ale także niezwykle smaczny posiłek, dlatego tez klientów nie brakuje. Może być wypiekana w różnych odmianach, a najczęściej stosowanymi dodatkami są:

  • pomidory,
  • pieczarki,
  • cebula,
  • żółty ser,
  • szynka,
  • tuńczyk i wiele innych.

Pizza neapolitańska

To jedna z najbardziej znanych odmian pizzy i jednocześnie wyjątkowo smaczna. Komisja Europejska w 2009 r. oznaczyła ją jako wyrób tradycyjny, który można wyrabiać tylko i wyłącznie według ścisłej receptury. Istnieją trzy odmiany pizzy neapolitańskiej:

  • pizza marinara – jej główne składniki to pomidory, czosnek, oregano, oliwa z pierwszego tłoczenia,
  • pizza Margherita – składa się z pomidorów, plasterków mozzarelli, bazylii oraz oliwy z pierwszego tłoczenia,
  • pizza Margherita extra – jej skład to pomidory, mozzarella w okrągłych plasterkach z Campanii, bazylia, oliwa z pierwszego tłoczenia.

Większość tych składników jest typowo regionalna, dlatego też oryginalna pizza neapolitańska jest prawdziwym przysmakiem.

Inne odmiany pizzy

Najczęściej w Polsce podawane są pizze na cienkim placku, którego grubość nie przekracza 1 cm. Powinno być ono równomiernie wypieczone i kruche. Pizzę można jeść na ciepło lub zimno, a w niektórych restauracjach możliwe jest tworzenie własnej kompozycji składników, z których kucharz przygotowuje posiłek. Istnieją wszakże również inne odmiany pizzy, z których większość można skosztować jedynie we Włoszech, a są to:

  • pizza sycylijska,
  • pizza bianca,
  • pizza typu Lazio.

Zobacz pozostałe artykuły

Poprzedni: «
Następny: »