Wygoda i wspaniały smak

Znalezienie smacznego posiłku nie jest zbyt trudnym wyzwaniem w tak dużym mieście jak Kraków. Pizzeria znajduje się tu niemal na każdym rogu i wszystkie prześcigają się w urozmaicaniu swojej oferty w taki sposób, by ściągnąć jak najwięcej klientów. W wielu z nich można samodzielnie komponować pizzę, a także obserwować jej przygotowywanie krok po kroku. Wygodnym rozwiązaniem jest również zamawianie pizzy przez telefon, dzięki czemu, nie wychodząc z domu, mamy zapewniony ciepły i pyszny posiłek.

Różne rodzaje pizzy

Wprawdzie dla większości z nas nazwa pizza kojarzy się z cienkim plackiem, na którym znajduje się nadzienie to okazuje się, że istnieje kilka odmian tego posiłku. Sam podkład do pizzy może być:

  • cienki w przypadku pizzy rzymskiej lub podrzucanej,
  • gruby dla pan pizza,
  • bardzo gruby jak chociażby w pizzy Chicagowskiej.

Ponadto istnieje także pizza bianca, bez tradycyjnego sosu pomidorowego, który zastępowany jest w tym przypadku przez sos biały na bazie pesto lub mleka, a także pizza sycylijska z grubym ciastem, czy pizza Lazio. Wśród wielu odmian tej smacznej potrawy każdy znajdzie taki smak, który najbardziej mu odpowiada.

Sposoby wypieku pizzy

W zależności od restauracji pizza może być wypiekana w piecach gazowych, elektrycznych, czy taśmowych, ale najlepiej smakuje pieczona tradycyjnie w piecach ceglanych na węgiel lub drewno. Niestety na taki luksus mogą pozwolić sobie tylko większe restauracje, a poza tym koszt pizzy w takim przypadku jest wyższy. Warto wiedzieć, że w piecach piętrowych pizza może być pieczona bezpośrednio na metalowym ruszcie lub gorących cegłach.

Zobacz pozostałe artykuły

Poprzedni: «
Następny: »