Najlepsza pizza

Raj dla smakoszy

Przebywając w dużym mieście łatwo jest znaleźć miejsce, w którym podawana jest najlepsza pizza. Kraków jest pod tym względem prawdziwym rajem dla smakoszy, gdyż większość pizzerii ma specjalne, ceglane piece do wypieku tej pysznej potrawy. Na pewno przygotowana w ten sposób pizza smakuje o wiele lepiej, niż ta pieczona w piecyku gazowym lub co gorsza odgrzewana. Wiele osób ma już swoje ulubione miejsca, w których ten rdzennie włoski przysmak przyrządzany jest przez najlepszych kucharzy. Najbardziej popularne odmiany pizzy to:

  • Margherita,
  • Capricciosa,
  • Marinara,
  • Funghi,
  • Hawai oraz wiele innych.

Skąd właściwie wzięła się pizza?

Miejscem, w którym należy szukać jej korzeni jest starożytny Neapol, gdyż właśnie tutaj wypiekano płaski chleb nazywany laganae, a później picea. Najczęściej smarowano go oliwą, czosnkiem, na to kładziono ser i ewentualnie lokalne ryby. Początkowo traktowana była jako jedzenie dla biednych, ale po włączeniu w jej skład pomidorów zaczęła gościć nawet na królewskich stołach. Najbardziej pizzę rozsławiła w 1899 r. królowa Włoch Małgorzata, na której cześć zresztą nazwano najsłynniejszą odmianę pizzy – Margheritę.

Jak jeść pizzę?

W restauracji oczywiście najczęściej posługujemy się nożem i widelcem, choć niekoniecznie jest to wygodne. Zamawiając pizzę na wynos lub przygotowując ją samodzielnie w domu możemy pozwolić sobie na więcej luzu i jeść pokrojoną wcześniej pizzę tak, jak jest nam wygodnie, czyli palcami lub bezpośrednio z talerza zsuwając ją do ust, a nawet urywając po kawałku. Każdy sposób jest dobry, byle tylko móc się rozkoszować tym wspaniałym smakiem i aromatem.

Zobacz pozostałe artykuły

Poprzedni: «
Następny: »