Jaką pizzę jedzą w różnych częściach świata?

Pizza znana jest niemal na całym świecie. Serwuje się ją w restauracjach, barach, knajpach, a niekiedy przyrządzamy ją samodzielnie w domach na rodzinny obiad czy kolację. Z pozoru wygląda zawsze tak samo: ciasto, ser i dodatki. Jednak wiele rejonów ma swoje typowe pizze, które stały się ich znakiem rozpoznawczym. W końcu co kraj, to obyczaj. Jaką jedzą pizzę w różnych częściach świata? O tym dowiesz się z naszego artykułu.

Pizza w różnych częściach świata

#1 – Neapolitana, czyli pizza we Włoszech 

Pizza jest najbardziej charakterystyczną potrawą kuchni włoskiej, a w swej klasycznej formie narodziła się w Neapolu. Pomimo że dania przypominające współczesną pizzę znane były już w starożytności – mowa tutaj o focacci, czyli placku przyprawionym ziołami i podawanym z serem, pierwsza prawdziwa pizza Margherita powstała dopiero pod koniec XIX wieku na cześć królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. Choć każdy region Italii szczyci się własnymi odmianami pizzy, to tym, co wyróżnia prawdziwą Neapolitanę, są włoskie barwy odpowiadające kolorom flagi. Typową włoską pizzę charakteryzuje cienkie ciasto, na którym znajdują się zielone listki świeżej bazylii, białe kawałki sera mozzarelli i czerwony sos pomidorowy. Całość skropiona jest oczywiście oliwą z oliwek, ponieważ Włosi nie uznają żadnych sosów do pizzy. W innych rejonach Włoch można spotkać jeszcze pizzę romanę z szynką parmeńską, świeżymi ziołami, pomidorami i mozzarellą oraz pizzę sycylijską, która w przeciwieństwie do tradycyjnych włoskich pizz, jest kwadratowa, a obowiązkowym jej składnikiem są czarne oliwki. 

#2 – Pizza amerykańska

W Stanach Zjednoczonych pizza zyskała rozgłos dzięki imigrantom z południowych Włoch. Pierwsza amerykańska pizza powstała na początku XX wieku w Nowym Jorku i zapoczątkowała ona nowy styl. Nowojorska odmiana cechuje się chrupiącymi brzegami oraz miękkim i elastycznym spodem, co pozwala złożyć kawałek pizzy na pół. Jest to więc idealny street food dla zabieganych Amerykanów. Drugim rodzajem amerykańskiej pizzy jest odmiana z Chicago, a zwłaszcza wersja zwana deep-dish. Pizzę tam serwowaną poznać można po wysokich brzegach, grubym cieście i dużej ilości sosu pomidorowego. Dla niektórych wyglądem przypomina tartę. 

#3 – Pizza we Francji

Najpopularniejsza pizza we Francji przygotowywana jest na…chlebie. Bochenek kroi się wzdłuż, a na nim kładzie się ser i inne dodatki według uznania. Najczęściej jest to szynka lub pepperoni. 

#4 – Pizza alzacka

Tarte flambée, po niemiecku nazywane flammekueche, to tradycyjne danie kuchni alzackiej, które swoją formą przypomina włoską pizzę. Flammekueche przygotowuje się na bazie ciasta chlebowego, z dodatkiem boczku, cebuli i śmietany, ale popularne są również i inne dodatki. W oryginalnej wersji obowiązkowo taki placek podawany jest na drewnianej desce w towarzystwie słynnego alzackiego piwa.

#5 – Coca catalana de recapte, czyli pizza katalońska

Coca to śródziemnomorskie wcielenie placka z dodatkami. Danie należy do tradycyjnych potraw serwowanych w Katalonii, choć sama nazwa podobno wywodzi się z języka holenderskiego. Coca przybiera najczęściej kształt prostokątny i spotykana może być zarówno w wersji wytrawnej, jak i słodkiej. Bardzo popularna w Hiszpanii jest coca de Sant Joan z orzeszkami piniowymi i kandyzowanymi owocami. Katalońska pizza w wersji wytrawnej zawiera natomiast duże ilości warzyw każdej maści, odrobinę wędlin i bardzo często boquerones, czyli hiszpańskie anchois. Nie spotkamy tam ani sosu pomidorowego, ani sera – czyli składników popularnych dla włoskiej pizzy. 

#6 – Węgierski langosz, czyli pizza na Węgrzech

Langosz to tradycyjna przekąska kuchni węgierskiej, znana również na Słowacji, Czechach czy Rumunii. Danie to ma postać chlebowego placka smażonego na głębokim oleju. Może występować w dwóch wariantach smakowych: słodkim i słonym. Najczęściej taki placek chlebowy obsypywany jest dodatkami w postaci śmietany, tartego sera, boczku oraz ziół. 

A jaką pizzę jedzą w Polsce?

Śmiało można powiedzieć, że w Polsce również wykształciliśmy swój własny styl jedzenia pizzy. Polacy najchętniej zamawiają pizzę na grubszym cieście z całą masą dodatków, które niekoniecznie muszą być typowo włoskie. Oliwa zastępowana jest sosami – głównie czosnkowym lub ketchupem. Jeżeli chodzi o dodatki, to uwielbiamy pieczarki, salami i kurczaka. Całość najczęściej zwieńczona jest serem, niekoniecznie mozzarellą. W dobrym wydaniu taka pizza może być smaczniejsza niż niejedna udająca włoską. Co więcej, w Polsce dominuje trend zamawiania pizzy z dowozem. Jedzenie na telefon to sposób, aby zjeść ulubiony posiłek bez konieczności wychodzenia z domu. 

Najlepsza pizza z ulubionymi składnikami z dostawą prosto do domu
Przejdź do formularza zamawiania online i zamów pizzę z dowozem pod wskazany adres

przejdź do systemu zamawiania

Złożenie zamówienia przez naszych klientów zajmuje MNIEJ NIŻ 3 MINUTY

Pizzę dowozimy w takie rejony Krakowa jak: Centrum (śródmieście), StradomBłoniaCichy KącikKleparzKrowodrza i ŁobzówMiasteczko AGH (akademiki), Kazimierz, okolice Rynku (Stare Miasto), Azory, Żabiniec, Grzegórzki (Dąbie), DębnikiPłaszówPodgórzeBonarkaRuczajLudwinów (os. Podwawelskie)Zabłocie, Kurdwanów, ŁagiewnikiZakrzówekBronowiceSalwator i Zwierzyniec oraz osiedla Bronowice Nowe (os. Widok)Widok-ZarzeczeSalwator City

Zobacz pozostałe artykuły

Poprzedni: «
Następny: »