Jaki ser do pizzy wybrać? Mozzarella, parmezan, feta, a może oscypek?

Najlepiej wybierać ser, który dobrze i łatwo się rozpuszcza. W wielu pizzeriach stosowana jest mozzarella starta lub w małych kawałkach. Jeśli postawisz na sery pleśniowe, pamiętaj, że są bardziej słone i dobrze je połączyć z dodatkami warzywnymi, takimi jak pomidory suszone.

Na idealną pizzę składa się wiele elementów. Po pierwsze ciasto – musi być chrupiące i odpowiednio wypieczone, po drugie – sos pomidorowy – obowiązkowo gęsty i aromatyczny. Po trzecie ser – ciągnący i rozpływający się w ustach. Ser to nieodzowny element dobrej pizzy. Warto pamiętać, że każdy rodzaj sera ma swój charakterystyczny smak i zapach, więc często pizzerie łączą różne rodzaje sera, tworząc swój jedyny, niepowtarzalny smak. A możliwości w tym zakresie jest naprawdę wiele: od mozzarelli, przez sery pleśniowe po tradycyjny ser Gouda. Poniżej przedstawiamy krótki przegląd najpopularniejszych serów do pizzy

Jaki ser do pizzy wybrać?

  • Poza mozzarellą istnieją także inne rodzaje sera, które mogą byc wykorzystane do pizzy. Każdy z nich wnosi unikalny smak i charakter, aby tworzyć różnorodne kombinacje smakowe.
  • Mozzarella jest idealna do pizzy ze względu na swoje właściwości rozciągliwe i łagodny smak. Parmezan dodaje intensywności, szczególnie gdy jest świeżo starty, a feta wnosi lekko słony smak, który dobrze komponuje się z warzywami.
  • Konieczne jest dopasowanie odpowiedniego typu sera do pozostałych składników pizzy, aby skomponować danie, które jest smaczne.

Najlepszy ser do pizzy – jaki wybrać?

Ser stanowi ważny element, który wpływa na pizzę i jej smak, a także łączy składniki w łatwą do jedzenia całość. W zależności od użytego rodzaju, może stanowić tło, które doskonale komponuje się z wieloma składnikami mięsnymi i ważnymi lub grać główną rolę (pizza cztery sery).

Miłośnicy pizzy we włoskim wydaniu z pewnością docenią rodzaj sera używany w tamtym regionie. Jednak na świecie powstało wiele kombinacji, które sprawiają, że wcale nie musimy ograniczać się do jednego typu – można śmiało eksperymentować z różnymi mieszankami. Należy jednak pamiętać, że każdy ser posiada charakterystyczny smak, konsystencję i zapach – warto to uwzględnić, aby stworzyć pizzę, która jest wyjątkowo smaczna.

1. Ser mozzarella do pizzy

Jaki ser na pizzy kładą Włosi? Jest to oczywiście mozzarella. To właśnie pierwsza prawdziwa pizza zaserwowana przez Rafaela Esposito dla królowej Małgorzaty Sabaudzkiej zawierała mozzarellę w postaci plastrów. Czym wyróżnia się ten gatunek? Jest to ser podpuszczkowy pochodzący z południowych Włoch, który powstaje z mleka owczego lub z mleka bawolic. Smakoszom znany jest głównie ze swojej rozciągliwości po roztopieniu. Ser ten charakteryzuje się śmietankowym, łagodnym, lekko kwaskowym smakiem, który dobrze komponuje się zarówno z kolorowymi warzywami, jak i wyrazistymi dodatkami mięsnymi. Formowany jest głównie w kulki lub walce. Warto dodać, że żaden Włoch nie wyobraża sobie włoskiej pizzy bez mozzarelli. 

Jaka mozzarella do pizzy sprawdzi się najlepiej? W sklepach znajdziemy kilka rodzajów mozzarelli – w kulach, plastrach, wędzony i w solance, jednak nie każdy nadaje się do przygotowania pizzy. Najlepiej postawić na wersję w kulkach, które po roztopieniu dobrze pokryje całą pizzę. Dobór odpowiedniej mozzarelli to ważny etap przygotowania dania. Oryginalna mozzarella wytwarzana jest z mleka bawolic (mozzarella di bufala) i ma wyjątkowy smak oraz zapach, jednak w sklepach znajdziemy także ten ser z mleka krowiego

2. Parmezan do pizzy 

Parmezan, czyli Parmigiano Reggiano, to ser pochodzący z okolic Parmy na północy Włoch. Jest on dość twardy, pozyskiwany z mleka krowiego. Pochodzi wyłącznie od krów Razza Regiana lub Vacca Rossa. Twardy ser ten można zetrzeć na wiórki lub płatki. Najczęściej posypuje się nim danie zaraz po upieczeniu. Świetnie sprawdzi się na pizzy serowej (np. ,,Cztery Sery”) w połączeniu z innymi gatunkami serów lub świeżo starty w zestawieniu z rukolą, pomidorkami i szynką parmeńską. 

3. Ser feta do pizzy

Ser feta jest kulinarnym symbolem kuchni greckiej. Tradycyjny ser feta powstaje z pasteryzowanego mleka owczego. Zdarza się, że czasami jest wzbogacany mlekiem kozim. Ser feta charakteryzuje się lekko słonym, ostrym smakiem, białą barwą oraz kruchą konsystencją. Doskonale spisze się w towarzystwie wielu warzyw. Pizza z fetą może stanowić wspomnienie wakacji spędzonych w Grecji. 

4. Gorgonzola do pizzy 

Ten miękki, niebieski ser pleśniowy pochodzi z północy Włoch, a konkretnie z rejonu zwanego Lombardią. Produkowany jest z mleka krowiego i poprzerastany zielonkawymi żyłkami pleśni. Okres dojrzewania gorgonzoli wynosi minimum 50 dni. Ser ten znakomicie komponuje się w połączeniu z sosem pomidorowym, innymi włoskimi serami np. mozzarellą, jak też z rukolą, szpinakiem czy czosnkiem. W zależności od upodobań można na pizzę wybrać ser Gorgonzola DOP Dolce lub Gorgonzola DOP Piccante – ten drugi wyróżnia się ostrzejszym smakiem i większą ilością żyłek pleśni. 

5. Oscypek do pizzy

Kto powiedział, że na pizzy mogą znaleźć się tylko włoskie sery? Ciekawym wyborem wydaje się nasz tradycyjny oscypek. Zachwyca swoim smakiem, aromatem, a kremowa konsystencja po podgrzaniu sprawia, że rozpływa się w ustach. Prawdziwy oscypek charakteryzuje się tym, że po przekrojeniu jest sprężysty i posiada lekką, kremową barwę oraz słonawy smak, który dodaje pizzy niepowtarzalnego charakteru. 

6. Riccotta i burata 

Ricotta to miękki ser produkowany z serwatki pozostałej po serach podpuszczkowych. Jej delikatny smak sprawia, że świetnie pasuje na pizzy do owoców morza i warzyw, takich jak szpinak, jarmuż, brokuł, karczochy. W wysokiej temperaturze ricotta robi się brązowa, a w smaku niezwykle kremowa. Innym włoskim serem, który zyskuje na popularności jako składnik pizzy jest burata. Można ją porównać do mozzarelli, ale ma znacznie bardziej mleczny i maślany smak. Jest specjalnością włoskiego regionu Apulia.

7. Provolone

Ser Provolone pochodzi z południowej Italii i stanowi doskonały wybór do pizzy dla osób poszukujących nieco pikantnego smaku. To ser półtwardy produkowany z mleka krowiego i charakteryzuje się doskonałą zdolnością do topienia. Może stanowić główny ser na pizzy lub dodatek do innych, aby stworzyć bogatą bazę smakową. Świetnie komponuje się z tradycyjnymi składnikami, takimi jak salami, pieczarki, oliwki, kiełbasa, cebula, pomidor.

8. Gouda, edamski, cheddar – żółty ser do pizzy

Do pizzy wybrać możemy również ciągnący ser żółty. Będzie stanowił idealne uzupełnienie sosu pomidorowego oraz mięsnych i warzywnych składników. Wśród wielu rodzajów sera żółtego na pizzy najczęściej spotykany jest holenderski ser gouda. Ma łagodny smak, dobrze się rozpuszcza i idealnie ciągnie, co dla wielu miłośników pizzy ma duże znaczenie. Kolejnym serem żółtym jest ementaler, którego nazwa odnosi się do doliny rzeki Emme w Szwajcarii. To twardy ser podpuszczkowy dojrzewający z dużymi, owalnymi dziurami. Charakteryzuje się łagodnym, ale wyraźnym smakiem z nutami orzechowymi i słodkimi. Z kolei w Stanach Zjednoczonych popularny na pizzy jest ser cheddar, ponieważ doskonale pasuje do grubego ciasta i mięsnych dodatków. Jego długotrwałe podgrzewanie sprawia, że na powierzchni pizzy pojawi się chrupiąca, serowa skórka. Smak sera cheddar zależy od długości dojrzewania – delikatny smak jest na początku, ale z czasem staje się ostrzejszy i nieco orzechowy.

Polecamy artykuł: Jakie są różnice między pizza włoską, amerykańską i polską?

Jaki ser do jakiej pizzy?

Decyzja, jaki ser wybrać do jakiej pizzy, powinna być uzależniona od pozostałych składników, które się na niej mają znaleźć. W przypadku klasycznej, włoskiej pizzy najlepszym wyborem będzie mozzarella starta lub pokrojona na małe kawałki. Sery wyraźniejsze w smaku, takie jak feta czy ser pleśniowy, są bardziej słone, dlatego lepiej sprawdzą się w połączeniu z warzywami, np. do ogórków kiszonych, oliwek czy suszonych pomidorów. Z kolei klasyczny ser żółty (gouda, salami, cheddar) dobrze komponuje się w zasadzie ze wszystkimi pizzami, gdzie stanowi tło dla pozostałych dodatków. Często jest on dodawany do pizzy z pieczarkami, czyli popularnej Capriciosy lub do pizzy Hawajskiej. Zwolennicy pizzy z serem z pewnością skuszą się na pizzę, w której znajduje się sam ser w połączeniu z jego różnymi odmianami. 

Czy ser na pizzy jest potrzebny?

Czy pizza bez sera byłaby nadal pizzą? Ser na pizzy pełni bardzo ważne zadanie – scala wszystkie składniki i wydobywa ich smak. Ser do pizzy nie powinien więc tracić swojego smaku w procesie pieczenia. Zabójstwem dla pizzy jest korzystanie z produktów seropodobnych. 

Jaki ser na pizzy ma najmniej kalorii?

Jaki ser do pizzy wybrać, aby była mniej kaloryczne? To pytanie, które zadają sobie zwłaszcza osoby na diecie. Trudno jest odmówić sobie choćby jednego kawałka pizzy z ciągnącym się serem, jednak najlepiej wybrać placek z dużą ilością warzyw, fetą, parmezanem lub mozzarellą.

To jak wyglądają poszczególne rodzaje sera na pizzę pod względem kaloryczności, prezentuje poniższa tabela.

Kalorie w różnych rodzajach sera

Jeśli nie chcesz na diecie rezygnować z pizzy od czasu do czasu, koniecznie zajrzyj do artykułu: Obalamy mity na temat kaloryczności pizzy

Pizza serowa w Capri New

Jeżeli masz ochotę na serową pizzę, spróbuj pizzy w pizzerii Capri New w Krakowie. Pizza serowa, którą można znaleźć w menu, to połączenie wysokogatunkowej mozzarelli, oscypka, sera feta, parmezanu i sera camembert. Taką pizzę możesz zjeść w lokalu lub zamówić z dowozem pod wskazany adres

Zamów pizzę serową w Capri New
Przejdź do formularza zamawiania online i złóż zamówienie w 3 minuty

przejdź do systemu zamawiania

Złożenie zamówienia przez naszych klientów zajmuje MNIEJ NIŻ 3 MINUTY

Pizzę dowozimy w takie rejony Krakowa jak: Centrum (śródmieście), StradomBłoniaCichy KącikKleparzKrowodrza i ŁobzówMiasteczko AGH (akademiki), Kazimierz, okolice Rynku (Stare Miasto), Azory, Żabiniec, Grzegórzki (Dąbie), DębnikiPłaszówPodgórzeBonarkaRuczajLudwinów (os. Podwawelskie)Zabłocie, Kurdwanów, ŁagiewnikiZakrzówekBronowiceSalwator i Zwierzyniec oraz osiedla Bronowice Nowe (os. Widok)Widok-ZarzeczeSalwator City

Zobacz pozostałe artykuły

Poprzedni: «
Następny: »