Ciasto na pizzę, które podzieliło świat. Cienkie czy grube – które wybrać?
Gdy mówimy o prawdziwej włoskiej pizzy, mamy na myśli cienkie ciasto przygotowywane według tradycyjnej receptury pochodzącej prosto ze słonecznej Italii. Jednak w Polsce swoich fanów ma zarówno typowo włoska pizza na cienkim cieście, jak i pizza na grubszym cieście. Spróbujemy jednak podjąć wyzwanie i odpowiedzieć na pytanie, które z nich wybrać.
Na jakim cieście serwują pizzę we Włoszech?
O tym, jaka jest historia pochodzenia pizzy, pisaliśmy już wiele razy. Jednak dużym zaskoczeniem dla wielu z Was z pewnością będzie fakt, że nawet w samych Włoszech pizza różni się od siebie, w zależności od miejsca, w którym ją serwują. W Neapolu, który uchodzi za stolicę pizzy, znajdziemy ten przysmak na nieco grubszym, puszystym cieście. Charakterystyczne są dla niej również podwyższone brzegi. Warto dodać, że pizza neapolitańska została zastrzeżona przez Komisję Europejską jako wyrób tradycyjny. Cienkie ciasto natomiast króluje w Rzymie. Serwowana tam popularna pizza Romana ma około 3 mm grubości oraz nie posiada podwyższonych brzegów.
A co wspólnego z pizzą mają Amerykanie?
Niektórzy są zdania, że pizza to jedno z najbardziej typowych nowojorskich dań. Nawet jeżeli nowojorska pizza nie przypomina tej z Neapolu, to i tak jej smak można uznać za wyjątkowy i niepowtarzalny. Pierwszą nowojorską pizzerię – Lombardi’s – otwarto w 1905 r. Kilkadziesiąt lat później (w latach 80. XX wieku) popularna stała się pizza w kawałkach, czyli tzw. pizza slice. Do jej powstania przyczyniło się m.in. nowojorskie tempo życia. Nowojorczyk jest ciągle w biegu, a dzięki takiemu wariantowi pizzy mógł złapać kawałek w garść i mknąć dalej. Obecnie Ameryka uznawana jest za pizzowe supermocarstwo, w którym to króluje głównie pizza na grubym cieście, gdyż cieniutki placek się tam po prostu nie sprawdził.
Pizza na cienkim cieście vs pizza na grubym cieście
Od razu uprzedzamy, że nie da się udzielić jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, jakie ciasto do pizzy wybrać: grube czy cienkie. Powód jest bardzo prosty – otóż każdemu z nas mogą smakować inne rzeczy, a gusta i upodobania często zmieniają się wraz z biegiem czasu. My przedstawimy jedynie zalety każdego z wymienionych wariantów.
Dlaczego warto postawić na pizzę na cienkim cieście?
Cienkie ciasto wyrabiane ręcznie jest niezwykle chrupiące, co sprawia, że jedzenie włoskiego przysmaku jest wyjątkowo przyjemne. Na cienkim spodzie od pizzy poszczególne składniki są bardziej wyczuwalne, a mniejsza ilość ciasta pozwala na zjedzenie więcej kawałków bez wyrzutów sumienia. Wiele osób zastanawia się, czy pizza jest kaloryczna? Otóż cienkie ciasto to mniej kalorii, a więc taka pizza będzie dobrym wyborem dla osób, które dbają o linię.
Zalety pizzy na grubym cieście
Jednak to grube, puszyste ciasto jest tym, co pokochały miliony Polaków. Dlaczego? Ponieważ jest wyjątkowo puszyste, miękkie i doskonale zaspokaja głód już od pierwszego kęsa. 2-3 kawałki takiej pizzy wystarczą, aby się porządnie najeść, dlatego zamawianie pizzy na grubym cieście na kilka osób to szczególnie korzystna opcja. Grube ciasto powstaje dokładnie z tych samych składników co cienkie – z tą jednak różnicą, że jest ich po prostu więcej.
Jakie ciasto na pizzę wybrać w Capri New?
Szukając idealnego smaku pizzy, warto spróbować pizzy zarówno na cienkim, jak i nieco grubszym cieście. Pizzeria Capri New Ci to umożliwi, ponieważ, zamawiając okrągły placek z tego lokalu, sam decydujesz podczas składania zamówienia, jaka powinna być grubość ciasta. Co więcej, do wyboru masz aż trzy warianty – pizzę na tradycyjnym, cienkim lub grubym cieście. Taką pizzę możesz zjeść w jednym z dwóch lokali lub zamówić online bądź telefonicznie. Obszar dostawy realizowanych zamówień obejmuje takie obszary, jak: Miasteczko Studenckie AGH, Bronowice, Krowodrzę Górkę, Stare Miasto, Grzegórzki, Kazimierz, Zabłocie i pozostałe dzielnice Krakowa.
Wybierz pizzę na cienkim, grubym lub tradycyjnym cieście
Przejdź do formularza zamawiania online i zamów pizzę z dowozem pod wskazany adres
przejdź do systemu zamawiania
Złożenie zamówienia przez naszych klientów zajmuje MNIEJ NIŻ 3 MINUTY
Pizzę dowozimy w takie rejony Krakowa jak: Centrum (śródmieście), Stradom, Błonia, Cichy Kącik, Kleparz, Krowodrza i Łobzów, Miasteczko AGH (akademiki), Kazimierz, okolice Rynku (Stare Miasto), Azory, Żabiniec, Grzegórzki (Dąbie), Dębniki, Płaszów, Podgórze, Bonarka, Ruczaj, Ludwinów (os. Podwawelskie), Zabłocie, Kurdwanów, Łagiewniki, Zakrzówek, Bronowice, Salwator i Zwierzyniec oraz osiedla Bronowice Nowe (os. Widok), Widok-Zarzecze, Salwator City
Zobacz pozostałe artykuły
Poprzedni: « Doradzamy, jak dobrać napój do pizzyNastępny: Pizza na śniadanie – czy lepiej smakuje następnego dnia? »