4 dodatki do makaronu, które nie tuczą!

Makaron – jedno z najbardziej bogatych w węglowodany dań – może być… dietetyczny. Badania pokazują, że dobrze przygotowany makaron to jedna z najzdrowszych i najsmaczniejszych potraw. Co więcej, powinien on być składnikiem każdej diety, również tej odchudzającej. Przeczytaj nasz artykuł i dowiedz, jakie dodatki do makaronu wybrać, by nie tuczyły. Zapraszamy do lektury. 

dodatki do makaronu, które nie tuczą

Czy makaron można jeść na diecie? 

Makaron otrzymywany jest przez wysuszenie odpowiednio uformowanego ciasta z mąki, jaj i soli. Przez wiele lat uważano, że tuczy. Za kaloryczność makaronu odpowiada sposób jego przygotowania. Najczęściej makaron spożywa się w dużych ilościach na raz. W dodatku zjedzenie dużej porcji, na przykład spaghetti, z tłustym mięsem, sosem i serem jest kaloryczne i faktycznie może sprawić, że nabierzemy dodatkowych kilogramów, zwłaszcza jeżeli takie danie będziemy jeść za często. 

Druga sprawa, to indeks glikemiczny. Makaron w większości składa się z węglowodanów, które powodują duży skok insuliny w organizmie, co przekłada się na szybsze odczuwanie głodu. Na szczęście indeks glikemiczny makaronu można obniżyć. Wystarczy przygotowywać go al dente. Makaron w postaci półtwardej będzie miał obniżony indeks glikemiczny. Warto więc pamiętać o zasadzie, że im bardziej rozgotowany makaron, tym większy ma indeks glikemiczny. 

Kolejnym sposobem na to, aby osoby na diecie mogły bez wyrzutów sumienia jeść makaron, jest jego ostudzenie. Schłodzenie makaronu sprawia, że zawarta w nim skrobia zamienia się w skrobię oporną. Po zjedzeniu zimnego makaronu będziemy bardziej najedzeni i syci, dzięki czemu nie sięgniemy tak szybko po kolejne przekąski. 

Dodatki do makaronu, które nie tuczą 

Makaron jest najbardziej kaloryczny w połączeniu z sosami przygotowanymi z wysokokalorycznych składników. Jeśli zależy nam na tym, aby nie przytyć od dań makaronowych, powinniśmy ograniczyć do minimum sosy na bazie śmietany oraz sosu majonezowego. Kaloryczne dodatki należy zastąpić warzywami, świeżymi ziołami, grzybami czy chudym mięsem. 

Makaron z lekkimi dodatkami nie musi tuczyć. Poniżej przedstawiamy listę 4 mało kalorycznych dodatków do makaronu, które nie spowodują dodatkowych kilogramów. 

#1 Ryby i owoce morza

Do tego, że warto jeść ryby oraz owoce morza nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Są źródłem wartościowego białka, potasu, jodu, magnezu oraz kwasów omega-3. Co więcej, w większości są niskotłuszczowe i dietetyczne, co oznacza, że z powodzeniem mogą być składnikiem diet odchudzających

Makaron z łososiem to pomysł na pyszne, mało kaloryczne i jednocześnie sycące danie. Taka potrawa znakomicie sprawdzi się nie tylko na smaczny obiad, ale również romantyczną kolację we dwoje. Pasuje również na wyjątkowe okazje, takie jak urodziny, domówka czy Sylwester. Dodatek szpinaku nada tej potrawie nutę świeżego i soczystego smaku. 

Do najpopularniejszych owoców morza, które najchętniej wybierane są jako dodatek do makaronu, należą krewetki. Są one cenione nie tylko ze względu na smak, ale również za liczne wartości odżywcze i niską kaloryczność. 100 gramów tych skorupiaków to zaledwie 86 kalorii. Co więcej, posiadają właściwości przeciwzapalne, antynowotworowe i opóźniające procesy starzenia. Kolejną zaletą krewetek jest dość wysoka zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz kwasów omega-3. Mogą więc bez przeszkód zastępować mięso. Oprócz tego, że są lekkostrawne, znane są również ze swoich afrodyzjakalnych właściwości.

#2 Warzywa

Makaron z warzywami to świetna okazja do ich przemycenia. Takie danie doskonale sprawdzi się w przypadku wegetarian oraz wegan zarówno na obiad, jak i lekką przekąskę w ciągu dnia. Makaron z warzywami to również doskonały sposób na dostarczenie sobie wielu cennych witamin i wartości odżywczych. Z pewnością będzie to najlepszy wybór dla osób będących na diecie. 

#3 Grzyby 

Ze względu na dużą zawartość wody grzyby zaliczane są do produktów niskokalorycznych. 100 g świeżych grzybów to zaledwie ok. 35 kcal. W dodatku mają ogrom składników mineralnych i witamin, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Poszczególne wartości odżywcze grzybów zależą od gatunków. Grzyby są chętnie wybieranym dodatkiem do makaronów. Dania makaronowe smakują wyśmienicie zarówno z borowikami, kurkami, jak i pieczarkami. Grzyby nadają daniu mocny i wyrazisty smak, który można jeszcze bardziej podkreślić parmezanem, czosnkiem czy odpowiednim sosem. 

#4 Produkty sojowe, na przykład tofu 

Tofu, inaczej dofu lub doufu, to rodzaj sprasowanego twarogu, który otrzymywany jest z mleka sojowego. Tofu jest bogate w białko, wapń i fosfor. Ze względu na swoje właściwości odżywcze doceniane jest przede wszystkim w Chinach, Japonii oraz w Krajach Dalekiego Wschodu. Jest to produkt mało kaloryczny. Nie zawiera cholesterolu. Makaron z tofu to bardzo wyrazista w smaku propozycja na obiad, zwłaszcza jeśli dodamy do niego suszone pomidory oraz warzywa. Z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom kuchni w nowoczesnej i lekkiej odsłonie. 

Dlaczego jeszcze warto jeść makaron? 

Makarony są nie tylko smaczne, ale jest to również doskonałe źródło składników mineralnych oraz witamin – zwłaszcza z grupy B oraz A. W jego skład wchodzą błonnik oraz tłuszcze. W makaronie możemy znaleźć ponadto kwas foliowy, a także żelazo oraz magnez. Najzdrowsze są makarony pełnoziarniste z uwagi na dużą zawartość błonnika pokarmowego, który powoduje uczucie sytości przez długi czas. Co ważne, makaron pomaga również usunąć z organizmu zbędne produkty przemiany materii, wspomagając w ten sposób proces odchudzania. 

Ile kalorii jest w porcji makaronu?

Z pewnością wiele osób zastanawia się, ile kalorii ma makaron. Okazuje się, że w około 200 gramach suchego makaronu jest 700 kalorii. Po ugotowaniu makaronu al dente z 200 gram robi się około 500 gramów, tym samym również liczba kalorii ulega zmniejszeniu. 

Nie masz czasu, by przygotować mało kaloryczny makaron?
Wybierz makaron ze zdrowymi dodatkami z naszego menu, a my dowieziemy go pod wskazany adres

przejdź do systemu zamawiania

 

Przeczytaj na naszym blogu również:

Złożenie zamówienia przez naszych klientów zajmuje MNIEJ NIŻ 3 MINUTY

Pizzę dowozimy w takie rejony Krakowa jak: Centrum (śródmieście), StradomBłoniaCichy KącikKleparzKrowodrza i ŁobzówMiasteczko AGH (akademiki), Kazimierz, okolice Rynku (Stare Miasto), Azory, Żabiniec, Grzegórzki (Dąbie), DębnikiPłaszówPodgórzeBonarkaRuczajLudwinów (os. Podwawelskie)Zabłocie, Kurdwanów, ŁagiewnikiZakrzówekBronowiceSalwator i Zwierzyniec oraz osiedla Bronowice Nowe (os. Widok)Widok-ZarzeczeSalwator City

 

 

Zobacz pozostałe artykuły

Poprzedni: «
Następny: »