Jaki ser do pizzy wybrać? Mozzarella, parmezan, feta, a może oscypek?

Na idealną pizzę składa się wiele elementów. Po pierwsze ciasto – musi być chrupiące i odpowiednio wypieczone, po drugie – sos pomidorowy – obowiązkowo gęsty i aromatyczny. Po trzecie ser – ciągnący i rozpływający się w ustach. Ser to nieodzowny element dobrej pizzy. Warto pamiętać, że każdy rodzaj sera ma swój charakterystyczny smak i zapach, więc często pizzerie łączą różne rodzaje sera, tworząc swój jedyny, niepowtarzalny smak. A możliwości w tym zakresie jest naprawdę wiele: od mozzarelli, przez sery pleśniowe po tradycyjny ser Gouda. Poniżej przedstawiamy krótki przegląd najpopularniejszych serów do pizzy

Jaki ser do pizzy wybrać?

1. Ser mozzarella do pizzy

Jaki ser na pizzy kładą Włosi? Jest to oczywiście mozzarella. To właśnie pierwsza prawdziwa pizza zaserwowana przez Rafaela Esposito dla królowej Małgorzaty Sabaudzkiej zawierała mozzarellę w postaci plastrów. Czym wyróżnia się ten gatunek? Jest to ser podpuszczkowy pochodzący z południowych Włoch, który powstaje z mleka owczego lub z mleka bawolic. Smakoszom znany jest głównie ze swojej rozciągliwości po roztopieniu. Ser ten charakteryzuje się śmietankowym, łagodnym, lekko kwaskowym smakiem. Formowany jest głównie w kulki lub walce. Warto dodać, że żaden Włoch nie wyobraża sobie włoskiej pizzy bez mozzarelli. 

2. Parmezan do pizzy 

Parmezan, czyli Parmigiano Reggiano, to ser pochodzący z okolic Parmy na północy Włoch. Jest on dość twardy, pozyskiwany z mleka krowiego. Pochodzi wyłącznie od krów Razza Regiana lub Vacca Rossa. Ser ten można zetrzeć na wiórki lub płatki. Najczęściej posypuje się nim pizzę zaraz po upieczeniu. Świetnie sprawdzi się na pizzy serowej (np. ,,Cztery Sery”) w połączeniu z innymi gatunkami serów. 

3. Ser feta do pizzy

Ser feta jest kulinarnym symbolem kuchni greckiej. Tradycyjny ser feta powstaje z pasteryzowanego mleka owczego. Zdarza się, że czasami jest wzbogacany mlekiem kozim. Ser feta charakteryzuje się lekko słonym, ostrym smakiem, białą barwą oraz kruchą konsystencją. Doskonale spisze się w towarzystwie wielu warzyw. 

4. Gorgonzola do pizzy 

Ten miękki, niebieski ser pleśniowy pochodzi z północy Włoch, a konkretnie z rejonu zwanego Lombardią. Produkowany jest z mleka krowiego i poprzerastany zielonkawymi żyłkami pleśni. Okres dojrzewania gorgonzoli wynosi minimum 50 dni. Ser ten znakomicie komponuje się w połączeniu z innymi włoskimi serami, jak i z rukolą, szpinakiem czy czosnkiem. 

5. Oscypek do pizzy

Kto powiedział, że na pizzy mogą znaleźć się tylko włoskie sery? Ciekawym wyborem wydaje się nasz tradycyjny oscypek. Prawdziwy oscypek charakteryzuje się tym, że po przekrojeniu jest sprężysty i posiada lekką, kremową barwę oraz słonawy smak, który dodaje pizzy niepowtarzalnego charakteru. 

Jaki ser do jakiej pizzy?

Decyzja, jaki ser wybrać do jakiej pizzy, powinna być uzależniona od pozostałych składników, które się na niej mają znaleźć. W przypadku klasycznej, włoskiej pizzy najlepszym wyborem będzie mozzarella starta lub pokrojona na małe kawałki. Sery wyraźniejsze w smaku, takie jak feta czy ser pleśniowy, są bardziej słone, dlatego lepiej sprawdzą się w połączeniu z warzywami, np. do ogórków kiszonych, oliwek czy suszonych pomidorów. Z kolei klasyczny ser żółty (gouda, salami, cheddar) dobrze komponuje się w zasadzie ze wszystkimi pizzami, gdzie stanowi tło dla pozostałych dodatków. Często jest on dodawany do pizzy z pieczarkami, czyli popularnej Capriciosy lub do pizzy Hawajskiej. Zwolennicy pizzy z serem z pewnością skuszą się na pizzę, w której znajduje się sam ser w połączeniu z jego różnymi odmianami. 

Czy ser na pizzy jest potrzebny?

Czy pizza bez sera byłaby nadal pizzą? Ser na pizzy pełni bardzo ważne zadanie – scala wszystkie składniki i wydobywa ich smak. Ser do pizzy nie powinien więc tracić swojego smaku w procesie pieczenia. Zabójstwem dla pizzy jest korzystanie z produktów seropodobnych. 

Pizza serowa w Capri New

Jeżeli masz ochotę na serową pizzę, spróbuj pizzy w pizzerii Capri New w Krakowie. Pizza serowa, którą można znaleźć w menu, to połączenie wysokogatunkowej mozzarelli, oscypka, sera feta, parmezanu i sera camembert. Taką pizzę możesz zjeść w lokalu lub zamówić z dowozem pod wskazany adres

Zamów pizzę serową w Capri New
Przejdź do formularza zamawiania online i złóż zamówienie w 3 minuty

przejdź do systemu zamawiania

Złożenie zamówienia przez naszych klientów zajmuje MNIEJ NIŻ 3 MINUTY

Pizzę dowozimy w takie rejony Krakowa jak: Centrum (śródmieście), StradomBłoniaCichy KącikKleparzKrowodrza i ŁobzówMiasteczko AGH (akademiki), Kazimierz, okolice Rynku (Stare Miasto), Azory, Żabiniec, Grzegórzki (Dąbie), DębnikiPłaszówPodgórzeBonarkaRuczajLudwinów (os. Podwawelskie)Zabłocie, Kurdwanów, ŁagiewnikiZakrzówekBronowiceSalwator i Zwierzyniec oraz osiedla Bronowice Nowe (os. Widok)Widok-ZarzeczeSalwator City

Zobacz pozostałe artykuły

Poprzedni: «
Następny: »