Najostrzejsza pizza świata – gdzie na świecie serwują najbardziej pikantną pizzę?

Wszystkich smakoszy ostrzejszych smaków z pewnością zainteresuje, gdzie na świecie można zjeść najostrzejszą pizzę. Odpowiedź na to pytanie znajduje się na południu Wielkiej Brytanii, w niewielkiej wsi Saltdean. To właśnie tam właściciel pizzerii postanowił dodać do swojego placka pewien tajemniczy składnik, który wpływa na ostrość i bynajmniej nie chodzi tu o popularne i wszystkim znane papryczki jalapeno.

Gdzie zjeść można najostrzejszą pizzę świata?

Najostrzejsza papryczka na świecie składnikiem pizzy w Wielkiej Brytanii 

Tym tajemniczym składnikiem, o którym wyżej była mowa jest Naga Jolokia, zwana również Bhut Jolokią, Bih Jolokią lub Ghost Pepper. Naga Jolokia jest zaliczana do najostrzejszych papryczek na świecie. Jej ojczyzną są Indie, gdzie używa jej się nie tylko do potraw, ale również w celu…odstraszania słoni od pól uprawnych. Papryczka Naga Jolokia klasyfikowana jest do grupy papryczek chili, a jej ostrożność waha się pomiędzy 800 000 – 1 100 000 jednostek. Wyróżnia się ona niezwykle intensywnym smakiem i aromatem. Stosowana jest w daniach kuchni indyjskiej i orientalnej. Doprawia się nią sosy, mięsa, a także ryż oraz kaszę. 

Pozostałe najostrzejsze papryczki według skali Scoville’a

Wpływ na ostrość pizzy ma przede wszystkim rodzaj użytej papryki. Do określenia ostrości danej potrawy służy skala Scoville’a, która została wymyślona przez amerykańskiego chemika na początku XX wieku. Aby nieco przybliżyć ostrość różnych rodzajów papryczek, poniżej przedstawiamy krótkie porównanie:

  • 0 jednostek – zwykła papryka (brak wykrywalnej ostrości);
  • 100 – 500 jednostek – pepperoni (papryka ta jest lekko pikantna, można w niej wyczuć nutę słodkości lub goryczy);
  • 2 500 – 8 000 jednostek – papryka jalapeno (zaliczana jest do ostrych papryk z grupy chili, charakteryzuje się pikantnym smakiem, który łagodnieje wraz z długością gotowania);
  • 800 000 – 1 100 000 – papryczka Naga Jolokia (najostrzejsza papryczka świata w księdze rekordów Guinessa z 2007 roku);
  • 1 641 183 jednostek – papryka Carolina Reaper (najostrzejsza papryczka świata w księdze rekordów Guinessa z 2017 roku);
  • 3 180 000 jednostek – papryka Pepper X (najostrzejsza papryka chili wyhodowana w 2018 roku, jako pierwsza odmiana przekroczyła 3 mln jednostek (SHU);
  • 16 000 000 jednostek – czysta kapsaicyna (związek odpowiadający za ostry, piekący smak papryczek chili, powoduje uczucie ostrości po spożyciu). 

Jak działa skala Scoville’a do mierzenia ostrości papryczek? 

Skala Scoville’a to test organoleptyczny. Zgodnie z założeniem testu należy rozcieńczyć ekstrakt z papryki w wodzie z cukrem. Stopień rozcieńczenia daje miarę SHU (Scoville Hotness Unit – jednostka ostrości) w skali Scoville’a. Test ten ma jednak swoje wady. Jego największą słabością jest nieprecyzyjność. Przykładem tej niejednoznaczności mogą być ostre przyprawy powszechnie wykorzystywane w kuchni polskiej, które według skali Scoville’a wcale takie ostre nie są. Badanie to więc w głównej mierze opiera się na ludzkiej subiektywności, dlatego też coraz częściej do wykrywania ostrości potraw używa się bardziej naukowych metod. 

Co jeszcze znalazło się na najostrzejszej pizzy świata? 

Oprócz papryczek Naga Jolokia na najbardziej pikantnej pizzy świata znalazły się także: ser mozzarella, zioła i oczywiście sos pomidorowy. Natomiast dodatek papryczek sprawił, że pizza serwowana w Saltdean osiągnęła aż 3200000 jednostek w skali Scoville’a. Właściciel restauracji przyznał, że od zawsze lubił ostre potrawy i dlatego postanowił stworzyć także coś dla miłośników smaków podobnych do jego. 

By zjeść najostrzejszą pizzę świata, trzeba podpisać specjalne oświadczenie 

Pomimo że wiele osób lubi ostrzejsze potrawy, w tym wypadku może dojść do nieprzyjemnych dla zdrowia skutków ubocznych. Nieco wrażliwsze osoby mogą mieć nawet problemy z oddychaniem. Dlatego aby uniknąć odpowiedzialności za ewentualne konsekwencje wywołane spożyciem ostrej pizzy, właściciele restauracji wymagają od swoich klientów podpisania specjalnego oświadczenia o zrzeczeniu się roszczeń w przypadku wystąpienia jakichkolwiek efektów ubocznych po zjedzeniu tak ostrego placka. 

Zamów ostrą pizzę w Capri New 

Czy po przeczytaniu tego artykułu naszła Cię ochota na ostrzejszą pizzę? Ostrych wariantów smakowych nie zabrakło również w pizzerii Capri New w Krakowie. Do wyboru są m.in. pizza Diabelska, z ostrym sosem lub z papryczkami jalapeno. Wielbiciele ostrzejszych smaków mogą zjeść dowolną pizzę w naszych lokalach lub zamówić ją online pod wskazany adres. Warto się pospieszyć, bo na naszych gości czekają atrakcyjne promocje na pizzę

Zastanawiasz się, jaką pizzę na ostro zamówić? Przeczytaj nasz artykuł: Pizza dla wielbicieli ostrzejszych smaków i sam podejmij decyzję! 

Chcesz spróbować pizzy na ostro? Zamów ją w Capri New
Przejdź do formularza zamawiania online

przejdź do systemu zamawiania

 

Złożenie zamówienia przez naszych klientów zajmuje MNIEJ NIŻ 3 MINUTY

Pizzę dowozimy w takie rejony Krakowa jak: Centrum (śródmieście), StradomBłoniaCichy KącikKleparzKrowodrza i ŁobzówMiasteczko AGH (akademiki), Kazimierz, okolice Rynku (Stare Miasto), Azory, Żabiniec, Grzegórzki (Dąbie), DębnikiPłaszówPodgórzeBonarkaRuczajLudwinów (os. Podwawelskie)Zabłocie, Kurdwanów, ŁagiewnikiZakrzówekBronowiceSalwator i Zwierzyniec oraz osiedla Bronowice Nowe (os. Widok)Widok-ZarzeczeSalwator City

 

Zobacz pozostałe artykuły

Poprzedni: «
Następny: »