Jak odgrzewać pizzę, aby była idealna na drugi dzień?
Pizza to potrawa wyjątkowa i bardzo uniwersalna – ciężko znaleźć kogoś, kto nie przepada za tym włoskim przysmakiem. Smakuje zarówno miłośnikom wykwintnych dań, jak i fanom jedzenia na dowóz. Doskonale nadaje się na romantyczną kolację we dwoje, na imprezę ze znajomymi czy po prostu jako danie obiadowe – zawsze smakuje równie dobrze. Jej kolejną zaletą jest również to, że jeżeli nie damy rady zjeść od razu całej pizzy, możemy ją po prostu schować szczelnie do pudełka i przechować w lodówce do dnia następnego. Czy jednak “wczorajsza pizza” może smakować równie dobrze dzień później?
Jak odgrzać pizzę, aby nie była gumowata?
Pizza z dostawą do domu to danie, które chyba nigdy się nie znudzi. Pomimo że najczęściej mamy do wyboru kilka rozmiarów pizz, zazwyczaj decydujemy się na tą dużą, której zakup jest po prostu bardziej opłacalny. Często też skuszeni ciekawymi promocjami na pizzę wybieramy dwa placki zamiast jednego. Zjadamy pół, a i tak się najadamy do tego stopnia, że nie jesteśmy w stanie “dopchać” nawet kęsa i wówczas pojawia się dylemat, co zrobić z pozostałą częścią pizzy. Wyrzucaniu pizzy mówimy zdecydowane NIE, dlatego najrozsądniejszym rozwiązaniem będzie schowanie jej do lodówki i odgrzanie na drugi dzień.
Oto kilka sposobów na to, aby odgrzać pizzę tak, jakby dopiero co opuściła piec w pizzerii.
Odgrzewanie pizzy w mikrofali
Niewątpliwie najprostszym rozwiązaniem byłoby odgrzanie pizzy w mikrofali. Nie jest to jednak najlepszy pomysł, ponieważ zazwyczaj po wyciągnięciu z mikrofali pizza jest gumowata i sucha. Zdarza się, że z wierzchu wydaje się już gorąca, a w środku nadal pozostaje zimna. Co więcej, pizza odgrzana w mikrofali szybko stygnie, a po kilku minutach robi się twarda.
Da się jednak odgrzać pizzę w mikrofali tak, aby uniknąć gumowatości ciasta. Wystarczy podczas ogrzewania pizzy umieścić w mikrofali również kubek wypełniony wodą do ⅔ wysokości, a następnie ustawić grzanie na 30-60 sekund.
Odgrzewanie pizzy w piekarniku
My jednak jesteśmy zdania, że od szklanki wody zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będzie odgrzanie pizzy w piekarniku. Jest to bardzo prosta czynność, która nie wymaga specjalnych działań ani umiejętności. Wystarczy tylko piekarnik oraz tradycyjna blacha do ciasta.
Jak odgrzać pizzę w piekarniku?
Na początek musimy ustawić temperaturę piekarnika na około 180 stopni Celsjusza i pozwolić mu się nagrzać (zwykle proces ten trwa około 15 minut). Do nagrzanego piekarnika należy włożyć pizzę na blaszce, najlepiej już z papierem do pieczenia i piec w tej samej temperaturze przez kolejne 15-20 minut. Jeżeli nasza pizza posiada świeże składniki, możemy je wcześniej ściągnąć, dzięki czemu nie zeschną się podczas odgrzewania.
Odgrzewanie pizzy na patelni
Równie dobrym sposobem na odgrzanie “wczorajszej pizzy” jest użycie patelni. Przez wielu ta metoda uważana jest za najlepszą, przede wszystkim dlatego, że jest uniwersalna, prosta, szybka, a pizza po podgrzaniu pozostaje nadal chrupiąca. Do odgrzania pizzy w ten sposób potrzeba nam patelni (może być żeliwna, teflonowa lub zwyczajna) oraz kuchenki – gazowej, elektrycznej lub indukcyjnej. Przyda się również folia aluminiowa.
Jak odgrzać pizzę na patelni?
Na rozgrzanej patelni układamy pizzę, którą następnie przykrywamy folią aluminiową. Staramy się, aby pizza była tylko delikatnie przykryta. Całość podgrzewamy przez około 5-10 minut na małym lub co najwyżej średnim ogniu (czas podgrzewania zależy od grubości ciasta). Warto co jakiś czas zaglądać do pizzy, aby ciasto za bardzo nie przywarło do patelni, co może się zdarzyć, jeżeli z pizzy wycieknie trochę roztopionego sera lub sosu. Jeżeli pizza za bardzo będzie przywierała, możemy spróbować następnym razem dodać łyżkę oliwy na patelnię przed podgrzewaniem. Pizza odgrzana w ten sposób będzie chrupiąca od dołu, a od góry – ogrzana przez wilgotne powietrze z dołu, które nie ucieknie za szybko, dzięki folii aluminiowej.
Zamów idealną pizzę z dowozem za pomocą naszego systemu zamawiania online
przejdź do systemu zamawiania
Złożenie zamówienia przez naszych klientów zajmuje MNIEJ NIŻ 3 MINUTY
Pizzę dowozimy w takie rejony Krakowa jak: Centrum (śródmieście), Stradom, Błonia, Cichy Kącik, Kleparz, Krowodrza i Łobzów, Miasteczko AGH (akademiki), Kazimierz, okolice Rynku (Stare Miasto), Azory, Żabiniec, Grzegórzki (Dąbie), Dębniki, Płaszów, Podgórze, Bonarka, Ruczaj, Ludwinów (os. Podwawelskie), Zabłocie, Kurdwanów, Łagiewniki, Zakrzówek, Bronowice, Salwator i Zwierzyniec oraz osiedla Bronowice Nowe (os. Widok), Widok-Zarzecze, Salwator City
Zobacz pozostałe artykuły
Poprzedni: « Pizza Margherita – klasyk, którego warto spróbowaćNastępny: 6 powodów, dla których warto jeść pizzę »