Top 4 rozgrzewających zup, które sprawdzą się na chłodniejsze dni

Gdy niższe temperatury za oknem, aż się prosi o coś ciepłego do jedzenia. Rozwiązaniem są sycące, rozgrzewające zupy. Ponieważ zupy są jednym z najprostszych sposobów na rozgrzanie organizmu, dziś mamy dla Was 4 pomysły na smaczne zupki, które doskonale sprawdzą się podczas chłodniejszych dni. 

Rozgrzewające zupy na chłodne jesienno-zimowe dni

Najlepsze rozgrzewające zupy na chłodniejsze dni 

Jesień i zima to czas gwałtownego spadku temperatury, krótszych dni, dłuższych wieczorów, a także pierwszych przeziębień. Gdy temperatury za oknem są coraz niższe, każdy szuka sposobu na rozgrzanie się “od środka”. W tym celu doskonale sprawdzą się ciepłe napoje, takie jak herbata z cytryną, sokiem malinowym i imbirem, gorąca czekolada, grzane wino i rozgrzewające zupy. O licznych zaletach zup z pewnością słyszał każdy. To skarbnica mikro- i makroelementów, która powinna często gościć w naszym jadłospisie. Zupy doskonale wpływają na odporność organizmu, a za sprawą odpowiednio dobranych ziół i przypraw rozgrzewają organizm. 

Poniżej przedstawiamy 4 propozycje sycących i rozgrzewających zup na chłody: 

#1 Rosół – tradycyjna, rozgrzewająca zupa idealna na przeziębienie

Rosołu chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Ta najpopularniejsza ze wszystkich zup stanowi idealną propozycję posiłku na chłodne wieczory. Rosół z kury ma właściwości rozgrzewające, przeciwzapalne i stymulujące nasz układ odpornościowy. Co więcej, łagodzi katar i kaszel, rozrzedzając śluz i ułatwiając jego wykrztuszanie. Może być również bardzo pomocny przy stanach zapalnych, a także przy słabych kościach i stawach. Wywar mięsno-warzywny jest sztandarową potrawą polskiej kuchni i ciężko wyobrazić sobie bez niego niedzielny obiad. Mimo że jest mocno zakorzeniony w kuchni polskiej, znajdziemy go w wielu odsłonach w różnych częściach świata. Niemal każda kuchnia świata wykreowała swoją wersję rosołu, uznając go za królową wszystkich zup. 

#2 Rozgrzewający żurek na zakwasie

Mówi się, że bez żurku nie ma polskiej kuchni i jest w tym stwierdzeniu wiele prawdy. Warto jednak wiedzieć, że ta znana od dawna potrawa, to nie tylko polska specjalność. Kwaśna zupa na bazie zakwasu i mąki żytniej jedzona jest również u naszych sąsiadów na Słowacji czy w Czechach. Żur nie tylko znakomicie rozgrzewa, ale jest przy tym bardzo pożywny, zdrowy, a w dodatku posiada swoją historię. To jedna z najstarszych polskich zup, która początkowo stanowiła podstawę wyżywienia ludzi na wsiach. To, co jest charakterystyczne dla tego dania, to jego kwaśny smak. Żurek często bywa mylony z barszczem białym. Podstawowa różnica między tymi daniami jest jednak dość istotna – barszcz biały przygotowuje się z mąki pszennej razowej, a żurek z mąki żytniej. Do tej pory są jednak takie miejsca w Polsce, gdzie nie ma różnicy pomiędzy tymi zupami, a nazw tych używa się zamiennie. 

#3 Sycący, aromatyczny krem z białych warzyw na chłody

Zupy krem w ostatnim czasie zyskały na popularności i stały się częstym elementem jadłospisów. Nic dziwnego, tradycyjna zupa i zupa krem są tak samo zdrowe, różnią się jedynie sposobem podania. Zupy krem są bardzo lubiane zwłaszcza wśród mam, ponieważ stanowią doskonały sposób na to, aby “przemycić” nielubiane warzywa dzieciom. Podstawę kremu z białych warzyw stanowią ziemniaki, pietruszka, cebula, seler. W takiej zupie możemy znaleźć także kalafiora czy kalarepę. Krem z białych warzyw podany z grzankami jest nie tylko pyszny i sycący, ale również dietetyczny. 

#4 Rozgrzewająca zupa krem z dyni 

Jesienno-zimowe chłody to doskonała pora na zupę dyniową. Jest bardzo delikatna, kremowa, łagodna, a odpowiednio dobrane składniki nadają jej wyjątkowego smaku i aromatu. Dynia jest niezwykle ceniona w polskiej kuchni za liczne właściwości odżywcze i niską kaloryczność. Jest źródłem wielu cennych witamin i minerałów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Sama dynia ma działanie przeciwzapalne i antynowotworowe za sprawą beta-karotenu. Zawiera także dużo błonnika, dzięki czemu wspomaga trawienie i syci na długi czas. 

Dlaczego warto jeść zupy?

Powodów, dla których warto jeść zupy, jest wiele, a oto niektóre z nich: 

  • Po pierwsze, zupy posiadają dużo składników odżywczych. W zupie łączymy mięso i różne warzywa, dzięki czemu ugotowana zupa jest źródłem dobrze przyswajalnych składników odżywczych, takich jak białko, węglowodany, minerały, witaminy: C, E, B, beta-karoten. 
  • Po drugie, zupy nie tuczą, są więc doskonałe dla osób na diecie. Tuczą wszystkie dodatki, takie jak makarony, kasze, tłuste mięso, śmietana. Czysta zupa jest niskokaloryczna. 
  • Po trzecie, zupy znakomicie rozgrzewają. Nie ma lepszego sposobu na rozgrzanie organizmu w chłodny dzień niż talerz gorącej zupy. Jeśli znajdzie się w niej czosnek, cebula lub wywar z dużej ilości warzyw, to dodatkowo wzmocnimy swoją odporność. Częstym błędem popełnianym przez osoby będące na diecie jest jedzenie w zimne dni sałatek i zimnych przekąsek. Organizm reaguje na to w taki sposób, że szybko musi uzupełnić niedobory energii i domaga się dalszego jedzenia. Dlatego zdecydowanie lepszym pomysłem będzie sięgnięcie po talerz rozgrzewającej zupy. 
  • Po czwarte, zupy są proste w przyrządzeniu. Przygotowanie zupy nie zajmuje wiele czasu ani nie wymaga specjalnych umiejętności. Jest to danie, które możemy ugotować na kilka dni, ponieważ garnek zupy bez problemu przechowamy w lodówce. Co więcej, wiele restauracji, takich jak Capri New, oferuje możliwość zamówienia zupy z dowozem do klienta. Jest to zatem świetna alternatywa dla tych, którzy nie mają czasu na gotowanie.

A może zamiast zupy wolisz pizzę? Przeczytaj nasz artykuł i dowiedz się: Jakie dodatki wybrać do pizzy zimową porą?

Zupy na dowóz – doskonała alternatywa dla tych, którzy nie lubią gotować 

Naszła Cię ochota na rozgrzewającą zupę, ale nie masz czasu na jej przygotowanie? Nic straconego. Skorzystaj z naszego formularza zamawiania online i zamów ulubioną zupę z dowozem pod wskazany adres. Wystarczy kilka kliknięć, a my błyskawicznie dostarczymy ciepły posiłek pod Twoje drzwi. 
Naszła Cię ochota na burgera? Przeczytaj nasz artykuł i dowiedz się po czym rozpoznać dobrego burgera. 

Szukasz pomysłu na rozgrzewające danie?
Przejdź do formularza zamawiania online i wybierz sycącą zupę na chłodne wieczory

przejdź do systemu zamawiania

 

Złożenie zamówienia przez naszych klientów zajmuje MNIEJ NIŻ 3 MINUTY

Pizzę dowozimy w takie rejony Krakowa jak: Centrum (śródmieście), StradomBłoniaCichy KącikKleparzKrowodrza i ŁobzówMiasteczko AGH (akademiki), Kazimierz, okolice Rynku (Stare Miasto), Azory, Żabiniec, Grzegórzki (Dąbie), DębnikiPłaszówPodgórzeBonarkaRuczajLudwinów (os. Podwawelskie)Zabłocie, Kurdwanów, ŁagiewnikiZakrzówekBronowiceSalwator i Zwierzyniec oraz osiedla Bronowice Nowe (os. Widok)Widok-ZarzeczeSalwator City

Zobacz pozostałe artykuły

Poprzedni: «
Następny: »