5 cech, po których poznasz dobrego burgera
Burgery, zaraz obok pizzy, stanowią jedno z najchętniej jadanych dań na mieście. Choć pojawiły się już dobrych parę lat temu, z czasem ewoluowały. Te pierwsze burgery, z początku lat 90., znacząco odbiegają od tych, które możemy zamówić dziś w najlepszych burgerowniach. Dziś burger to coś więcej niż kotlet w zwykłej bułce – wszystkie składniki muszą być odpowiednio dobrane, świeże i wysokiej jakości. Przedstawiamy 5 cech, po których można poznać dobrego burgera!
- Najważniejszym składnikiem każdego burgera jest mięso.
- Dobry burger powinien być przygotowany z wołowiny.
- Mimo tego, że to mięso jest najważniejszym składnikiem burgera, nie możemy też zlekceważyć jego pozostałych składników.
Po czym poznać dobrego burgera?
Burger burgerowi nierówny. Są takie, które smakują nijako oraz takie, których zarówno wygląd, jak i smak zapiera dech w piersiach. Soczyste, aromatyczne mięso ze świeżymi dodatkami ,,podkręcającymi” smak…ślinka sama cieknie z myślą o takim burgerze.
#1 – Nie ma burgera bez dobrego mięsa
Mięso to najważniejszy składnik każdego burgera. To ono jest bohaterem w tej bułce. I tutaj z pewnością wszyscy smakosze słusznie stwierdzą, że najlepsze burgery zrobione są z wołowiny. W dobrym burgerze nie ma miejsca na cienkiego, gotowego kotleta zakupionego w supermarkecie. Mięso musi być świeże i wysokiej jakości, średnio zmielone z odpowiednich części tuszy wołowej. Do przygotowania burgerów z wołowiny wykorzystuje się m.in. udziec wołowy, antrykot, łopatkę i rostbef. Przygotowana z nich potrawa będzie miała wyjątkowy smak i będzie wymagała zaledwie kilka minut smażenia. Co ważne, to również to, że mięso po zmieleniu powinno być odpowiednio uformowane w dwucentymetrowe kotlety lub nieco grubsze. Nie jest wskazane długie wyrabianie mięsa.
#2 – Stopień wysmażenia burgera wpływa na odczucia smakowe
To, co nadaje burgerowi niepowtarzalnego smaku, to jego odpowiednie grillowanie. Mięso do burgera powinno być smażone na grillu, a nie na patelni w głębokim tłuszczu, mikrofalówce czy piekarniku. Stopień wysmażenia, to już wybór klienta. Warto jednak wspomnieć o tym, że są trzy stopnie wysmażenia wołowiny: medium – rare, czyli średnio krwisty, well done – bardziej wysmażone oraz rare, czyli krwiste. Dobry burger nie może być grillowany na wiór. Mocne smażenie znacznie obniża smak mięsa. Najlepszy stopień wysmażenia to medium. Charakteryzuje go delikatnie różowe mięso w środku.
#3 – Mięso i bułka, czyli najważniejszy duet w burgerze
Bułka w burgerze jest równie ważnym składnikiem, co mięso. Co to za przyjemność jeść wysokiej jakości, doskonale wysmażoną wołowinę, gdy zamknięta jest ona w napompowanej albo suchej bułce? Żadna! Dobra bułka do burgera powinna być miękka, ale jednocześnie zbita. Fajnie, jak jest też lekko chrupiąca (niektórzy delikatnie grillują bułkę przed podaniem, by zyskała ona dodatkową chrupkość). Musi też nieść dodatkowy walor smakowy do całej kompozycji, nie może jednak zdominować burgera.
#4 – Nie bez znaczenia są też dodatki do burgera
Choć w burgerze najważniejsze jest mięso oraz bułka, nie można zapominać o pozostałych składnikach, które wpływają na jego smak. W zakresie doboru dodatków panuje większa swoboda. Zwykle dobre burgerownie dają możliwość doboru różnych dodatków, warto jednak pamiętać, że w tym wypadku mniej znaczy więcej. W najbardziej klasycznym burgerze powinny się znaleźć: ser, sałata, cebula, pikle.
#5 – Sos do burgera cudownie podkreśla smak mięsa
W przypadku sosów, koniecznie trzeba zwracać uwagę, czy lokal, w którym chcemy zjeść burgera, korzysta z gotowej mieszanki czy przyrządza własne sosy. W dobrym burgerze nie znajdziemy gotowego sosu, za to może pojawić się połączenie musztardy i ketchupu (lub majonezu), albo inny sos przygotowany w restauracji, np BBQ.
Gdzie zjeść dobrego burgera w Krakowie?
Jeżeli weźmiemy pod uwagę wszystkie wymienione aspekty, to możemy być pewni, że zjemy naprawdę dobrego burgera. Takim miejscem na mapie Krakowa, gdzie zamówimy smaczne burgery z dowozem, jest Capri New. Burgery dostępne są w wielu wariantach smakowych tak, aby każdy mógł znaleźć tego idealnego dla siebie. Można je skonsumować w komfortowych warunkach w jednym z dwóch lokali lub zamówić z dowozem do domu za pomocą formularza zamawiania online.
Naszła Cię ochota na burgera z prawdziwego zdarzenia?
Przejdź do formularza zamawiania online i wybierz wariant dla siebie
przejdź do systemu zamawiania
Złożenie zamówienia przez naszych klientów zajmuje MNIEJ NIŻ 3 MINUTY
Pizzę dowozimy w takie rejony Krakowa jak: Centrum (śródmieście), Stradom, Błonia, Cichy Kącik, Kleparz, Krowodrza i Łobzów, Miasteczko AGH (akademiki), Kazimierz, okolice Rynku (Stare Miasto), Azory, Żabiniec, Grzegórzki (Dąbie), Dębniki, Płaszów, Podgórze, Bonarka, Ruczaj, Ludwinów (os. Podwawelskie), Zabłocie, Kurdwanów, Łagiewniki, Zakrzówek, Bronowice, Salwator i Zwierzyniec oraz osiedla Bronowice Nowe (os. Widok), Widok-Zarzecze, Salwator City.
Zobacz pozostałe artykuły
Poprzedni: « Pizza dobra na wszystko. 6 okazji do zamówienia pizzyNastępny: Czy makaron jest kaloryczny? Poznaj prawdę! »