Czym się różni pizza neapolitańska od klasycznej?

Pizza jest jednym z najpopularniejszych dań na świecie. Smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym, a szeroki wybór rodzajów i smaków sprawia, że niemal każdy znajduje najlepszy wariant dla swojego podniebienia. Pizza neapolitańska podbiła serca ludzi na całym świecie. Ten aromatyczny i chrupiący placek ze świeżą bazylią i oliwą z oliwek zachwycał i nadal zachwyca prostą składników i bogactwem smaku. Największa różnica między pizzą neapolitańską a klasyczną tkwi w cieście i sposobie przygotowania – neapolitańska ma cienki, miękki środek i puszyste, wyrośnięte brzegi, a do jej wypieku używa się prostych dodatków. Przeczytaj poniższy artykuł i dowiedz się, czym charakteryzuje się typowa pizza neapolitańska.

Czym charakteryzuje się pizza neapolitańska?
  • Pizza neapolitańska ma cienki, miękki środek i puszyste brzegi, a wypiek odbywa się w bardzo wysokiej temperaturze.
  • Do przygotowania pizzy neapolitańskiej używa się niewielu składników najwyższej jakości, takich jak pomidory San Marzano, mozzarella i świeża bazylia.
  • Pizza neapolitańska różni się od klasycznej prostotą receptury i tradycją wpisaną na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO.

Krótka historia pizzy neapolitańskiej

Temat pizzy neapolitańskiej pokazuje, że w kuchni mniej często znaczy więcej – wystarczy kilka składników, by stworzyć kulinarne arcydzieło. Według różnych źródeł pizza neapolitańska uznawana jest na pierwowzór każdej pizzy. To właśnie na jej bazie powstały inne warianty tego wypieku. Już w starożytnym Rzymie i Grecji pieczono proste chlebki z różnymi dodatkami, które przypominały formą niewielkie pizze. Współczesna pizza ma korzenie we Włoszech, narodziła się w Neapolu w XIX wieku. W 1889 roku, na cześć królowej Włoch – Margherity Savoia, lokalny szef kuchni – Raffaele Esposito stworzył pizzę z pomidorami, serem mozzarella i bazylią, która reprezentowała kolory włoskiej flagi. Od tego czasu Neapol został ojczyzną pizzy. Sama pizza zaś stała się synonimem kuchni włoskiej i jednym z elementów charakterystycznych dla tego kraju. W zależności od regionu znajdziemy inne warianty tego placka, które zachwycają smakiem.

Z czasem pizza neapolitańska zdobyła sławę na całym świecie, a w 2017 roku została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO jako element włoskiej kultury kulinarnej.

Jakie składniki znajdziemy na pizzy neapolitańskiej? 

Na prawdziwej neapolitańskiej pizzy nie znajdziemy wielu dodatków – zazwyczaj jest ich maksymalnie trzy. Główne składniki cechują się najwyższą jakością. Pizza neapolitańska składa się z;

  • soczystych pomidorów San Marzano;
  • mozzarella fior di latte lub mozzarelli di bufala Campana wytwarzane z mleka bawolic lub mleka krowiego fior di latte;
  • mąki pszennej, typu O lub OO;
  • oliwy z oliwek;
  • świeżej bazylii.

Puszyste ciasto przygotowuje się z wody, soli, maki i drożdży. Wyrasta około 8 godzin, a potem jest porcjowane w kulki i ręcznie formowane na kształt koła. Dzięki specjalnej technice wyrabiania środek ciasta pozostaje cienki, a brzegi stają się puszyste i wyrośnięte. Klasyczne włoskie pizze neapolitańskie były wypiekane w piecu opalanym drewnem, obecnie do wypieku wybiera się piece gazowe lub elektryczne. Czas pieczenie jest bardzo krótki i wynosi zaledwie kilka minut. Dzięki temu ciasto szybko rośnie i w środku jest miękkie, a od spodu chrupiące. 

Czym różni się pizza neapolitańska od innych?

Pizza neapolitańska ma ściśle określone cechy. Składa się z prostych, ale najwyższej jakości składników pochodzących z regionu z Kampanii. Średnica pizzy nie może przekraczać 34 cm. We Włoszech serwowana jest bez sosów, a jedynie z oliwą.  

Jedną z cech szczególnym tego rodzaju placka jest miękki środek i wyrośnięty brzeg o wysokości 1-2 cm. Po wyciągnięciu z pieca rant powinien być puszysty i aromatyczne, z kilkoma czarnymi „bąblami”. Na prawdziwej pizzy neapolitańskiej znajdziemy sos pomidorowy i ser, a także oliwę z oliwek i świeże zioła bazylii oraz oregano. Warto podkreślić, że kawałki tej pizzy są bardzo sycące.

W porównaniu z innymi pizzami aromatyczny wypiek z Neapolu ma stosunkowo prosty przepis i małą liczbę dodatków. To produkt rzemieślniczy wytarzany na pomocą starej i sprawdzonej receptury. Do wyrobu ciasta od lat używa się kilku składników. Pizza neapolitańska to symbol włoskiej kuchni, na bazie którego powstała cała lista wariantów z najróżniejszymi dodatkami.

Jeśli chcesz poznać, jakie elementy naprawdę decydują o jej wyjątkowości, koniecznie przeczytaj artykuł Sekret tkwi w prostocie – 4 cechy prawdziwej pizzy neapolitańskiej  

Pizza klasyczna a neapolitańska – poznaj 4 różnice

Ciasto

Pizza klasyczna zazwyczaj ma grubsze, bardziej sycące ciasto. Często do przygotowania używa się oliwy, mleka, drożdży i cukru. Pizza neapolitana ma cienkie ciasto w środku, które jest miękkie i elastyczne. Na wyróżnienia zasługują także wysokie, puszyste brzegi (corcione).

Sposób wypiekania

Pizza neapolitańska klasycznie wypiekana jest w piecach opalanych drewnem, w temperaturze powyżej 400°C. Wypieka się w zaledwie 90 sekund. Klasyczna pizza pieczona jest w piecach elektrycznych, gazowych przez kilka minut w znacznie niższej temperaturze.

 Składniki

W pizzy klasycznej króluje dowolność i bogactwo dodatków mięsnych oraz warzywnych. Tymczasem pizza neapolitańska opiera się na prostocie i jakości stosowanych – pomidorach San Marzano, mozzarelli di bufala, świeżej bazylii i oliwie extra virgin

Charakter

Ostatnia różnica dotyczy charakteru samej pizzy. Klasyczna stała się uniwersalna i łatwo adaptuje się do lokalnych gustów, a neapolitańska pozostaje wierna tradycji Neapolu, uznanej nawet przez UNESCO za niematerialne dziedzictwo kulturowe.

Inne rodzaje włoskiej pizzy

Pizzę można przyrządzić na kilka sposobów z wykorzystaniem dowolnych dodatków, jakie mamy pod ręką. W ofercie pizzerii, takich jak Capri New znajdziemy placki klasyczne, jak również te na słodko z dodatkiem ananasa lub gruszki. Poniżej wymieniliśmy i opisali pokrótce, jakie są najpopularniejszych rodzajów pizzy, które możemy znaleźć w menu wielu restauracji.

Dowiedz się także: Co powinna mieć włoska pizza

Pizza Margherita

To typowa pizza neapolitańska. Nosi nazwę na cześć królowej Włoch, która zachwycona jej smakiem i wyglądem rozsławiła ją po całym kraju. Składa się z ciasta, sosu pomidorowego, sera mozzarella di bufala, oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz świeżej bazylii. Wygląd pizzy przypomina kolorystyką flag Włoch, co jest jej dodatkowym atutem. Pizza Margherita jest cienkim i lekkostrawnym plackiem, który mogą jeść zarówno dzieci, jak i osoby na diecie. 

Pizza Primavera 

Primavera jest kolejnym z wariantów pizzy, po który warto sięgnąć ze względu na bogactwo smaków i aromatów. Na cienkim cieście znajdziemy wyrazisty sos pomidorowy, pieczarki, paprykę w trzech kolorach: żółtym, czerwonym i zielonym, ser feta oraz pikantne plasterki salami. Całość placka uwieńczona jest oliwą i czosnkiem, dzięki temu pizza na dłużej zachowuje aromatyczny zapach. 

Pizza Pescatore

Ten rodzaj pizzy szczególnie zasmakuje osób, które lubią tuńczyka, gdyż to właśnie ta ryba jest jednym ze składników. Na pizzy Pescatore znajdziemy też sos pomidorowy, mozzarellę, czarne oliwki i czerwoną cebulkę. W porównaniu do pizzy neapolitańskiej pescatore zawiera dużo więcej różnorodnych dodatków. Będzie idealnym wyborem dla wszystkich tych, którzy chcą spróbować czegoś nowego. 

Pizza Funghi 

Miłośnicy grzybów będą zadowoleni z wyboru pizzy Fungi. Ta pizza rzymska składa się z podwójnej warstwy sosu pomidorowego, pieczarek i startego sera. Górę warto skropić oliwa i posypać bazylia. To klasyczna włoska pizza o delikatnym smaku.

Przeczytaj poradnik i dowiedz się: Jakie grzyby najlepiej pasują do pizzy? 

Czym się różni pizza neapolitańska od pizzy sycylijskiej?

Oryginalna pizza sycylijska wywodzi się z Palermo i znana jest jako sfincione, co w tłumaczeniu oznacza „grubą gąbkę”. Nazwa doskonale oddaje jej charakter – ciasto jest puszyste, miękkie i wyrośnięte. W przeciwieństwie do klasycznej pizzy nie zawsze ma okrągły kształt, często piecze się ją w prostokątnych formach. Jej znakiem rozpoznawczym jest aromatyczny sos pomidorowy z dodatkiem anchois, obfita warstwa sera, najczęściej sera caciocavallo lub pecorino oraz intensywne zioła. W wielu wersjach znajdziesz także oliwki, cebulę, kapary czy inne warzywa. To właśnie dzięki tym dodatkom pizza sycylijska zachwyca wyrazistym smakiem i wyjątkowo sycącym charakterem.

Jak wybrać najlepszą pizzę?

To, jaką pizzę wybierzemy, zależy od naszych indywidualnych preferencji. Przez wielu smakoszy aromatycznego placka z Włoch pizza neapolitańska została uznana na jedną z najsmaczniejszych. Ze względu na prostotę składników, najwyższą jakość drożdży i mąki, a także fior di latte z mleka jest jedną z najczęściej przyrządzanych pizz na całym świecie. Za sprawą specyficznego sposobu wyrabiania ciasta, jest ono miękkie i chrupiące. 

Ta pizza z sosem stała się podstawową dla każdej innej. W zależności od tego, jakie dodatki i składniki wolimy, wybierzemy odpowiednią odmianę w menu. W pizzerii Capri New w Krakowie znajdziemy propozycje pizzy w różnych rozmiarach dla każdego smakosza. Możesz ją zjeść na miejscu w jednym z dwóch lokali lub zamówić na wynos.

Chcesz zjeść pyszną pizzę klasyczną?
Przejdź do formularza zamawiania online i wybierz aromatyczną pizzę rzymską

Przeczytaj na naszym blogu również:

Złożenie zamówienia przez naszych klientów zajmuje MNIEJ NIŻ 3 MINUTY

Pizzę dowozimy w takie rejony Krakowa jak: Centrum (śródmieście), StradomBłoniaCichy KącikKleparzKrowodrza i ŁobzówMiasteczko AGH (akademiki), Kazimierz, okolice Rynku (Stare Miasto), Azory, Żabiniec, Grzegórzki (Dąbie), DębnikiPłaszówPodgórzeBonarkaRuczajLudwinów (os. Podwawelskie)Zabłocie, Kurdwanów, ŁagiewnikiZakrzówekBronowiceSalwator i Zwierzyniec oraz osiedla Bronowice Nowe (os. Widok)Widok-ZarzeczeSalwator City

Zobacz pozostałe artykuły

Poprzedni: «
Następny: »