Jak układać składniki na pizzy? Podpowiadamy
Sprawą oczywistą jest to, że na cieście należy najpierw rozprowadzić sos pomidorowy, jednak równie ważne jest to czy ser umieścimy pod pozostałymi składnikami czy zdecydujemy się je nim posypać. Należy także uwzględnić, że nie wszystkie dodatki należy nałożyć na placek przed włożeniem go do pieca. To właśnie troska o odpowiednią kolejność układania dodatków sprawia, że pizza smakuje dobrze, niezależnie od miejsca serwowania.
Czy zastanawiałeś się kiedyś, co sprawia, że pizza podawana w lokalach zawsze smakuje tak dobrze? Sekret udanej pizzy to nie tylko wysokiej jakości składniki, które się na niej znajdą, ale również ich kolejność. Przeczytaj nasz artykuł i dowiedz się, jak należy prawidłowo układać składniki na pizzy.
- Prawidłowa kolejność układania składników na pizzy, począwszy od sosu pomidorowego, poprzez ser, aż po inne dodatki takie jak warzywa czy pieczarki, jest kluczowa dla osiągnięcia idealnego smaku i tekstury.
- Zbyt grube ciasto, nadmiar składników, czy nierównomierne ich rozłożenie, wpływają negatywnie na smak i wygląd pizzy.
- Nie wszystkie dodatki dodaje się przed pieczeniem pizzy. Rukola czy świeża bazylia mogą stracić smak podczas pieczenia w wysokiej temperaturze, dlatego powinny być ułożone na pizzy po jej wyjęciu z pieca.
Kolejność układania składników na pizzy – o czym należy pamiętać?
Aby pizza była idealna i wręcz rozpływała się w ustach, należy zastosować odpowiednią kolejność umieszczania składników na cieście. W idealnej pizzy najpierw dodajemy sos, a potem ser, który należy rozsypać lekko po cieście, nie przesadzając z jego ilością. Ser najlepiej rozprowadzić metodą solniczki (poprzez potrząsanie dłońmi).
Następnie na wierzchu układa się dowolne składniki, takie jak pomidory, szynka, kurczak, papryka itd. Na samym końcu dodaje się podsmażone pieczarki. Składników nie może być zbyt dużo, bo inaczej ciasto stanie się wilgotne i oklapnięte. Im dany dodatek jest bardziej wilgotny, np. pomidorki koktajlowe, tym wyżej się powinien znaleźć. Tylko w ten sposób woda z niego nie będzie łączyć się z sosem pomidorowym i nie będzie wnikała w ciasto. Pizza wegetariańska jest dobrym przykładem tego, jak bardzo trzeba zwrócić uwagę na wilgotność składników i ich kolejność układania, aby proces pieczenia nie spowodował, że ciasto zrobi się mokre.
Delikatne składniki, takie jak rukola czy świeża bazylia, dodaje się dopiero po upieczeniu pizzy. Jest to spowodowane tym, że wysoka temperatura mogłaby nadać im gorzkiego smaku.
Wybór odpowiedniej mąki do przyrządzenia ciasta do pizzy
Choć ciasto samo w sobie nie jest składnikiem, nie sposób o nim nie wspomnieć, ponieważ dobrze przyrządzone i wypieczone stanowi podstawę i bazę różnych rodzajów pizzy. Do jego wypieku zwykle używa się mąki typu 00 lub 450. To właśnie za ich sprawą ciasto jest miękkie, puszyste i łatwo się wyrabia. Wśród miłośników domowej pizzy, którzy lubią tworzyć różne kombinacje składników i sami określać grubość ciasta, popularna jest mąka semolina, pozyskiwana z twardszych ziaren pszenicy durum. Stanowi znakomity wybór dla tych, którzy preferują chrupiące brzegi i spód pizzy świetnie trzymającą składniki. Ponadto mąki pełnoziarniste lub mieszanki mąk, takie jak mąka razowa czy mąka z dodatkiem otrąb, mogą oferować ciekawe nuty smakowe oraz dodatkowe wartości odżywcze.
Ciasto na pizzę a kolejność składników
Istotną rolę odgrywa także odpowiednie zagniatanie ciasta, a także dwuetapowe wrastanie. Pierwszy etap powinien odbyć się w niskiej temperaturze, w lodówce. Etap ten zapewnia odpowiednie napowietrzenie ciasta, które może spędzić w lodówce nawet 72 godziny. Bezpośrednio przed wyrabianiem, ciasto należy wyciągnąć z lodówki. Lepsze efekty uzyskuje się delikatnie rozciągając je niż je wałkując.
Jeśli chodzi o pieczenie ciasta na pizzę, to tutaj zasada jest prosta: im krócej, tym lepiej. Pizza nie powinna spędzić w piekarniku więcej niż kilka minut. W pizzeriach temperatura w piecach osiąga nawet 400-500 st. C. W domowych warunkach ustawiamy temperaturę na 220 lub 250 stopni Celsjusza. Pizzę zawsze wkłada się do mocno nagrzanego piekarnika, a czas pieczenia pizzy na cienkim cieście nie powinien przekraczać 8-10 minut. Jeśli czas zostanie za bardzo skrócony, pizza będzie niedopieczona, jeśli za bardzo wydłużony, będzie twarda i sucha.
Jak rozsmarować sos pomidorowy na pizzy?
Nie jest tajemnicą, że sos pomidorowy to jeden z najważniejszych składników zarówno, gdy zamawiana jest pizza margherita, pizza neapolitańska, jak i kombinacja, do której zdecydowaliśmy się dobierać dodatki sami. Ważne jest jednak to, aby w tym wypadku zachować umiar. Sosu pomidorowego nie może być zbyt dużo. Placek powinien być posmarowany sosem, a nie w nim zatopiony.
Kiedy dać ser na pizzę?
Jeśli chodzi o kolejność układania składników na pizzy, to najwięcej wątpliwości budzi ser. Wiele osób zastanawia się nad tym, czy ser dać na wierzch czy pod spód. Otóż mozzarellę należy rozsypać bezpośrednio na sosie pomidorowym, przed dodaniem pozostałych składników. Nic nie stoi na przeszkodzie jednak, aby niewielką ilość sera położyć jeszcze pod sam koniec pieczenia (na wierzch). Ser ma się delikatnie rozpuścić. Nieco inaczej sytuacja może wyglądać, jeśli zdecydujemy się na pizzę z parmezanem i dodatkami, takimi jak szynka parmeńska, czarne oliwki, pomidory i rukola. W takiej sytuacji zwykle ten twardy ser ścierany jest po wyjęciu pizzy z pieca, aby zachwycać swoim wyjątkowym smakiem.
Pieczarki na pizzę – smażyć czy nie?
Pieczarki to dodatki do pizzy, bez których wielu nie wyobraża sobie tego znanego na całym świecie dania. Należy je wcześniej podsmażyć na maśle i cebulce i dopiero tak przygotowane ułożyć na cieście. Problemem jest jednak to, że pieczarki puszczają wodę, przez co pizza może wyjść wodnista. Aby temu zaradzić, dobrą praktyką jest dodanie pieczarek na samą górę pizzy. Ta sama zasada dotyczy pomidorów.
Pieczarki to nie jedyne grzyby, które pasują do pizzy inne rodzaje też będą dobrze smakowały. Więcej na ten temat przeczytasz w artykule: Jakie grzyby najlepiej pasują do pizzy?
Pizza – składniki na wierzch. Kiedy dać rukolę na pizzę?
Zaraz po wyjęciu pizzy z piekarnika należy ułożyć na niej świeżą rukolę. Nie powinno się jej wcześniej zapiekać, bo straci ona swój wyjątkowy smak.
Zastanawiasz się jakie zioła użyć do pizzy? Odpowiedź znajdziesz w artykule: Jakie przyprawy najlepiej sprawdzą się do pizzy?
Jakich błędów nie popełniać przy układaniu składników na pizzy?
Mimo że współcześnie restauracje serwujące pizzę znajdują się niemal wszędzie, wiele osób decyduje się samodzielnie przygotowywać to danie i przy tym często popełnia gafy.
Poniżej przedstawiamy najpopularniejsze błędy podczas przyrządzania pizzy:
#1 Zbyt grube ciasto
Jednym z najczęstszych błędów popełnianych przy przyrządzaniu domowej pizzy jest zbyt grube ciasto. Tradycyjna włoska receptura stawia na cienkie ciasto, które jest nieco sztywniejsze przy brzegu, a delikatniejsze w środku pod dodatkami (odmiana neapolitańska) lub niższe przy brzegach, prawie płaskie, ale nadal cieniutkie (wersja rzymska). Włoska pizza nie ma zatem nic wspólnego z kilkucentymetrowym plackiem, który bardziej nadaje się na placek drożdżowy lub bułki.
#2 Za dużo składników na pizzy
Prawdziwa włoska pizza nie ugina się od nadmiaru składników. Tutaj chodzi przede wszystkim o umiar i umiejętne wyeksponowanie kilku prostych dodatków. Pod ich nadmiarem trudno będzie wyczuć delikatny smak sera i chrupkość ciasta. Najbardziej klasyczna margherita zawiera jedynie sos pomidorowy, mozzarellę oraz bazylię.
#3 Niedopieczone lub za bardzo przypieczone ciasto
Dobra pizza potrzebuje odpowiednio wysokiej temperatury, która zagwarantuje nam, że ciasto będzie chrupiące. Tylko w bardzo wysokiej temperaturze ciasto dobrze i równomiernie się upiecze, zarumieni, ale bez nadmiernego rozrastania w górę.
#4 Mnóstwo sosu, który ,,zabija” smak pizzy
Większość osób nie wyobraża sobie zjedzenia pizzy bez wcześniejszego zalania jej sosem. Nie ma w tym nic złego, jeśli zachowamy umiar. Sos do pizzy powinien być jedynie dodatkiem. Nie może ,,zabić” jej smaku. Możemy też spróbować zastąpić sos oliwą z oliwek.
Przeczytaj nasz poradnik na temat sosów do pizzy: Jak dobrać sos do pizzy, aby najlepiej się z nią komponował? Sprawdzone porady!
#5 Nierównomierne rozłożenie składników
Nierównomierne rozłożenie może prowadzić do sytuacji, gdzie część pizzy jest przeciążona dodatkami, podczas gdy inna jest prawie pusta. Takie błędy w kompozycji nie tylko wpływają na estetykę i smak, ale mogą też negatywnie oddziaływać na sposób, w jaki pizza się piecze, powodując, że niektóre obszary mogą być niedopieczone lub przypieczone. Aby tego uniknąć, warto zadbać rozłożone równomiernie dodatki. Najpierw należy rozsmarować sos, a następnie dodać ser i inne podstawowe składniki, a na po wyjęciu z piekarnika świeże zioła.
Idealnie ułożone składniki na pizzy z Capri New
Nie masz czas na przygotowanie pizzy w domu? Zdecyduj się na pizzę z dowozem z pizzerii Capri New w Krakowie. Oferujemy duży wybór pizz, ale również makaronów, sałatek, burgerów, a nawet dań obiadowych. Wszystko to z dowozem pod same drzwi. Nasze dania możesz wygodnie zamówić przez telefon lub za pomocą formularza zamawiania online dostępnego na naszej stronie.
Przekonaj się, jak wiele kombinacji składników może znaleźć się na pizzy
Przejdź do formularza zamawiania online i zamów swoją ulubioną pizzę
przejdź do systemu zamawiania
Przeczytaj na naszym blogu również:
Złożenie zamówienia przez naszych klientów zajmuje MNIEJ NIŻ 3 MINUTY
Pizzę dowozimy w takie rejony Krakowa jak: Centrum (śródmieście), Stradom, Błonia, Cichy Kącik, Kleparz, Krowodrza i Łobzów, Miasteczko AGH (akademiki), Kazimierz, okolice Rynku (Stare Miasto), Azory, Żabiniec, Grzegórzki (Dąbie), Dębniki, Płaszów, Podgórze, Bonarka, Ruczaj, Ludwinów (os. Podwawelskie), Zabłocie, Kurdwanów, Łagiewniki, Zakrzówek, Bronowice, Salwator i Zwierzyniec oraz osiedla Bronowice Nowe (os. Widok), Widok-Zarzecze, Salwator City
Zobacz pozostałe artykuły
Poprzedni: « Rodzaje włoskich makaronów. Kształty, nazwy i zastosowanieNastępny: Oto najpopularniejsze odpowiedniki pizzy na świecie »