Jakie mięso najlepiej pasuje do burgera?

Na czym polega sekret idealnego burgera? Na odpowiednim doborze składników. Mięso nie może przyćmić dodatków, a dodatki nie mogą spowodować, że aromat mięsa będzie niewyczuwalny. To właśnie mięso jest najważniejszym składnikiem burgera. Odpowiednio dobrane i przyrządzone sprawi, że będzie on smakował wyjątkowo. Dziś podpowiadamy, jakie mięso najlepiej pasuje do burgera.

Jakie mięso wybrać do burgera?

  • Na burgery najlepsze będzie dobrze ukrwione i lekko przerośnięte tłuszczem mięso wołowe. 
  • Mięso na burgery powinno pochodzić z odpowiednich części tuszy wołowej (udziec wołowy, antrykot, rostbef).
  • Dobrze przyrządzona wołowina jest soczysta i rozpływa się w ustach. 

Jakie mięso do burgera?

Do burgera najlepiej pasuje wołowina. Może to być udziec wołowy, antrykot, rostbef. Niektórzy wykorzystują też mostek bądź rib eye. Mięso musi być świeże i wysokiej jakości. Przed procesem smażenia powinno składać się z od 20 do 30% z tłuszczu. To tłuszcz jest głównym nośnikiem smaku. Aby mieć pewność, że mięso jest wysokiej jakości, powinno być zakupione w kawałku, a następnie samodzielnie zmielone. 

Dlaczego wołowina najlepiej pasuje do burgera? 

Wołowino to mięso, które możemy jeść na surowo – nie ma ryzyka, że zarazimy się tasiemcem, nawet jeżeli wybierzemy wariant mocno krwisty, choć najbardziej typowy i klasyczny stopień wysmażenia w burgerze to medium-rare, czyli średniokrwisty. Gdy przegryziemy, taki kotlet w środku będzie delikatnie różowy. Wołowina jest soczysta, krucha, miękka i dosłownie rozpływa się w ustach. Nie jest sucha, dzięki czemu można ją poddać odpowiedniej obróbce cieplnej, w tym wypadku będzie to proces grillowania, i nie straci ona swoich walorów smakowych. 

Czy można serwować burgery z innym mięsem niż wołowina? 

Niektórzy decydują się na połączenie mięsa wołowego z wieprzowiną, np. łopatką lub szynką. Jeszcze inną możliwością jest przygotowanie burgerów z drobiu (z kurczaka lub indyka). Alternatywą dla mięsa są burgery przygotowywane z ryb, czyli tzw. fishburgery. Do ich przyrządzenia najczęściej wykorzystuje się mięso z dorsza, miruny czy tuńczyka.

Jak widać, w burgerach mogą znaleźć się różne gatunki mięsa, jednak najlepsze burgery serwowane są z mięsem pochodzącym tylko ze szlachetnych elementów tuszy wołowej. 

Wołowinę grillujemy, a nie gotujemy 

Dobry burger przed podaniem powinien być grillowany. Bez względu na to, na jakim grillu jest przyrządzany – elektrycznym, gazowym czy opalanym węglem drzewnym – ważna jest odpowiednia temperatura. Temperatura na ruszcie nie może być zbyt niska, ponieważ nie pozwoli na zamknięcie powierzchni zewnętrznej burgera i prowadzi do utraty smacznych soków. Najlepiej, gdy mięso ma delikatnie skarmelizowaną, ale nie spaloną powierzchnię. Dobra wołowina obroni się smakiem, dlatego sama w sobie nie potrzebuje wielu dodatków. Tak naprawdę wystarczy sól oraz świeżo zmielony pieprz, by ją doprawić. 

Jakie jeszcze inne dodatki dobrać do burgera? 

Bułka oraz wszelkie dodatki, w tym także sos, dopełniają smak burgera. Do burgerów najlepiej pasują bułki pszenne. Jeżeli chodzi o dodatki, to możliwości są naprawdę spore. Zacznijmy od najbardziej standardowego zestawu dodatków do burgera:

  • sałata – ważnym składnikiem burgerów jest sałata pokrojona w plastry;
  • plasterek świeżego pomidora;
  • pikle, czyli ogórki konserwowe o delikatnym, lekko słonawym smaku;
  • czerwona cebula – jest słodsza od żółtej, chrupiąca i doskonale nadaje się do karmelizowania;
  • sosy – najpopularniejszymi sosami do burgerów są: połączenie majonezu oraz ketchupu i sos BBQ o nieco wędzonym smaku. Sos ma za zadanie podkręcić smak dodatków. 

Oczywiście dodatków to burgerów jest znacznie więcej. Te wyżej wymienione składają się na tzw. wersję podstawową. W dobrych restauracjach zwykle burgery serwowane są w kilku wariantach do wyboru. 

Gdzie zjeść smacznego burgera wołowego? 

Od kilku lat można zauważyć, że w Krakowie otwiera się wiele miejsc, gdzie można zjeść burgery. Jednym z nich jest lokal Capri New, z którego zamówisz burgera z dowozem pod wskazany adres. Obszar dostawy jest naprawdę spory i obejmuje niemal cały Kraków. Burgery ze 100% wołowiną występują w kilku wersjach smakowych do wyboru. W menu znajdziesz m.in. Burgera Classic, BBQ, z mozzarellą czy awokado. Jest więc w czym wybierać. 

Nie wiesz, jak rozpoznać dobrego burgera? Zapraszamy do lektury artykułu: 5 cech, po których poznasz dobrego burgera.

Chcesz zjeść soczystego burgera ze 100% wołowiną?
Przejdź do formularza zamawiania online i zamów go z dostawą pod wskazany adres

przejdź do systemu zamawiania

Złożenie zamówienia przez naszych klientów zajmuje MNIEJ NIŻ 3 MINUTY

Pizzę dowozimy w takie rejony Krakowa jak: Centrum (śródmieście), StradomBłoniaCichy KącikKleparzKrowodrza i ŁobzówMiasteczko AGH (akademiki), Kazimierz, okolice Rynku (Stare Miasto), Azory, Żabiniec, Grzegórzki (Dąbie), DębnikiPłaszówPodgórzeBonarkaRuczajLudwinów (os. Podwawelskie)Zabłocie, Kurdwanów, ŁagiewnikiZakrzówekBronowiceSalwator i Zwierzyniec oraz osiedla Bronowice Nowe (os. Widok)Widok-ZarzeczeSalwator City

Zobacz pozostałe artykuły

Poprzedni: «
Następny: »