Burger a hamburger – podobieństwa i różnice
Bułki przełożone mięsem i świeżymi dodatkami cieszą się niesłabnącą popularnością. Na przestrzeni lat przeszły jednak znaczącą metamorfozę: dziś hamburger wcale nie oznacza suchego pieczywa przełożonego kotletem. W artykule przyjrzymy się nieco bliżej dwóm najbardziej typowym odmianom bułek z mięsem i wskażemy najważniejsze różnice oraz podobieństwa między nimi. Zapraszamy do lektury.
Burgery – skąd się wzięły?
Hamburger to prawdziwa ikona kuchni amerykańskiej. Słowo to wywodzi się od befsztyka z siekanej wołowiny nazywanego “hamburger steak”. Został on wprowadzony do kuchni amerykańskiej przez imigrantów z Niemiec, a dokładnie z Hamburga. Podobno jako pierwszy hamburgera zaserwował niejaki Fletcher Davis w 1904 roku na Światowej Wystawie w St. Louis (USA), który jednocześnie uznawany jest za jego autora. Jak głoszą źródła, był to podobno kotlet podany na grzance z sałatą, musztardą i majonezem. Ale to nie jedyna wersja historii tej potrawy. Roszczenia patentowe wysunęło sobie wielu innych Amerykanów. Jednym z nich był Charlie Nagreen z Seymour w stanie Wisconsin, który podobno w wieku 15 lat, w 1895 roku, zaczął sprzedawać kanapki z kotletem hamburskim. Niektórzy twierdzą, że kotlet po hambursku zamknięty w dwóch kromkach pieczywa pojawił się już w połowie XIX wieku na pokładzie statków transatlantyckich Hamburg America Line.
Mimo że po dziś dzień trudno jednoznacznie wskazać ,,wynalazcę” burgerów, jedno jest pewne – danie to bardzo przypadło do gustu Amerykanom i zaczęto je serwować w wielu miejscach w USA. Burgery pokochali także w Europie, a to wszystko za sprawą powstania kultowej sieci McDonald’s. Pierwszy lokal tego typu powstał w 1940 roku przy słynnej drodze Route 66 w San Bernardino w Kalifornii. Ekspansja McDonald’s nastąpiła dopiero w latach 70.
Jak ewoluowały hamburgery na przestrzeni lat?
Dzisiaj coraz częściej możemy znaleźć burgery w iście amerykańskim stylu, a nie przekąski sprzedawanej na dworcach PKP. Klasyczne danie stanowiące połączenie bułki i kotleta doczekało się wielu kombinacji. Szynka parmeńska, rukola i awokado to tylko niektóre z dodatków, które możemy spotkać w restauracjach. Obecnie burgery przestały być już typowym fast foodem. To danie zalicza się do kategorii slow food – kucharze dbają o to, aby spełnić wymagania zamawiających, dlaczego pytają nie tylko o dodatki, ale i stopień wysmażenia mięsa.
Nie wiesz, jakiego burgera wybrać? Przeczytaj nasz artykuł i poznaj 5 cech dobrego burgera.
Hamburger a burger – podobieństwa i różnice
W zasadzie można powiedzieć, że hamburger jest burgerem, ponieważ tak naprawdę nazw tych używa się zamiennie i różnica tkwi jedynie w nazewnictwie. Pierwsze hamburgery składały się z krótkiej listy składników, obecnie są pełne dodatków, nawet tych wyszukanych.
Czym różni się burger od hamburgera?
Burgery to nazwa całej grupy zamkniętych kanapek, które są przygotowywane według jednego schematu:
- grillowany kotlet (najczęściej wołowina, może też być kurczak lub ryba);
- warzywa świeże lub marynowane (ogórki, pomidory, sałata, cebula itd);
- sos: musztarda, majonez, sos czosnkowy, ketchup.
Jakie są rodzaje burgerów?
W zależności od użytych dodatków określa się rodzaj burgera. Jednym z nich jest cheeseburger. Cheeseburger to ten sam burger, ale z kawałkiem sera. Nazwa przekąski pochodzi zresztą od angielskiego “sera”. Do cheeseburgera zwykle dodaje się ser półmiękki, np. cheddar. Kwadratowy plasterek topi się w kontakcie ze smażonym kotletem, ale zachowuje swój smak.
Hamburger to z kolei najpopularniejszy rodzaj burgera. Jego podstawę stanowi bułka z sezamem oraz posiekany kotlet wołowy. Wybór sosów i warzyw jest dowolny. Każde miejsce ma swój przepis. Jednak najbardziej popularnymi kombinacjami są sałata, pomidor, ogórek, ketchup i majonez.
Podsumowując, zarówno hamburger, jak i cheeseburger są burgerami, ale jeden jest z dodatkiem sera a drugi bez. Oczywiście odmian burgerów może być znacznie więcej.
Chodzi za Tobą smakowity burger?
Przejdź do formularza zamawiania online i wybierz idealny wariant dla siebie
przejdź do systemu zamawiania
Złożenie zamówienia przez naszych klientów zajmuje MNIEJ NIŻ 3 MINUTY
Pizzę dowozimy w takie rejony Krakowa jak: Centrum (śródmieście), Stradom, Błonia, Cichy Kącik, Kleparz, Krowodrza i Łobzów, Miasteczko AGH (akademiki), Kazimierz, okolice Rynku (Stare Miasto), Azory, Żabiniec, Grzegórzki (Dąbie), Dębniki, Płaszów, Podgórze, Bonarka, Ruczaj, Ludwinów (os. Podwawelskie), Zabłocie, Kurdwanów, Łagiewniki, Zakrzówek, Bronowice, Salwator i Zwierzyniec oraz osiedla Bronowice Nowe (os. Widok), Widok-Zarzecze, Salwator City
Zobacz pozostałe artykuły
Poprzedni: « Gdzie zjeść pizzę w plenerze w Krakowie? Sprawdź nasz wybór!Następny: Czy wypada zamówić pizzę do hotelu? »